Traži se istraga o otmici u Štrpcu

17 godina od otmice 19 osoba u Štrpcu, Islamska zajednica traži od Srbije da se ispita učešće svih u ovom strašnom zločinu

Izvor: FoNet, Tanjug

Petak, 26.02.2010.

14:30

Default images

"Do dana današnjeg detalji otmice nisu poznati, a tela otetih, za koje se pretpostavlja da su ubijeni, nisu pronađena", rekao je na press konferenciji dekan Fakulteta za islamske studije Almir Pramenković.

"Poražavajuće deluje činjenica da ni posle 17 godina nemamo sudski epilog ove tragedije tako da egzekutori ovog zločina još nisu kažnjeni," zaključio je Pramenković.

Omerović: otmica u Štrpcu najcrnja mrlja u istoriji Srbije

Funkcioner Socijaldemokratske partije Srbije i narodni poslanik Meho Omerović ocenio je da će 27. februar 1993. godine, kada su iz voza na relaciji Beograd-Bar pripadnici paravojne formacije oteli 19 putnika muslimana kojima se izgubio svaki trag, ostati upisan kao jedna od "najsramnijih i najcrnjih mrlja na stranicama istorije države Srbije".

"Zbog naše budućnosti moramo se uvek podsećati ovog stravičnog zločina, počinjenog prema sopstvenim građanima i to u zemlji koja navodno nije bila u ratu", naveo je Omerović u pisanoj izjavi.

On podseća da počinioci, organizatori i naredbodavci ne samo da nisu kažnjeni 17 godina posle, nego se "pokušava gurnuti u zaborav činjenica da su ubijeni samo zato što nisu Srbi".

"Država Srbija duguje svim svojim građanima, a pre svega stradalima, i njihovim porodicama potpunu istinu o ovom zločinu, jer se na osnovu dokumentacije sa suđenja do sada jedinom procesuiranom - Nebojši Ranisavljeviću, jasno vidi da su sa pripremama za otmicu bili upoznati najviši državni organi", navodi Omerović.

On je ukazao da, ukoliko kao društvo nismo spremni da se suočimo sa prošlošću i odgovornošću onih koji su u ime države Srbije počinili zločine i to prema sopstvenim građanima, onda će priča o demokratizaciji društva, o pozivanju na pravdu i pravo i našem evropskom putu biti, kako je rekao, samo prazna priča.

To je, smatra Omerović, posebno važno danas kada neki pokušavaju nametnuti istinu o svemu šta se dešavalo na prostoru bivše SFRJ ili čak i prekrojiti istorijske činjenice, kada se krivci za sve promašene politike traže u drugima, kada se za najstrašniji zločin počinjen posle Drugog svetskog rata u Evropi traži paralela ili se on relativizira.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: