Kredit za zatvore i Palatu pravde

Ministrastvo pravde je uzelo kredit, prvi put u svojoj istoriji, od inostranih banaka, za izgradnju zatvora u Kragujevcu i Pančevu, saznaje "Politika".

Izvor: B92

Četvrtak, 25.02.2010.

01:28

Default images

Ministarstvo pravde Republike Srbije planira pored izgradnje zatvora, i nove zgrade tužilaštva, parničnog suda i adaptaciju Palate pravde u Beogradu. Prosečna vrednost svakog objekta je oko 10 miliona evra.

Iznos od 50 miliona evra, koliko je pozajmica od stranih banaka, trebalo bi da pokrije troškove izgradnje zatvora u Kragujevcu i Pančevu, zgrade u prestoničkoj Ulici kneza Miloša u kojoj će biti smeštena sva beogradska tužilaštva i novog objekta, tik uz zgradu Specijalnog suda u Ustaničkoj ulici.

"U pravosuđe, kao i svaki drugi državni sistem, mora da se ulaže. Prvi put, posle gotovo tri decenije, Srbija će dobiti tri nova zatvora, s obzirom na to da se završetak izgradnje onog u Padinskoj Skeli očekuje u avgustu", kaže Slobodan Homen, državni sekretar u Ministarstvu pravde.

Prema njegovim rečima, u Ulici kneza Miloša u Beogradu na 12.000 kvadratnih metara, biće izgrađen objekat u kome će biti smeštena sva beogradska tužilaštva – od osnovnih do republičkog.

Time će se, prema Homenovim rečima, umnogome rasteretiti zgrada Palate pravde u kojoj je sada smešteno Prvo i Drugo osnovno i Više javno tužilaštvo.

Treća investicija o kojoj se razmišlja jeste da se pored zgrade Specijalnog suda u Ustaničkoj ulici, na placu koji je u vlasništvu Ministarstva pravde, sagradi novi objekat.

Tačna namena ove zgrade još nije utvrđena, ali se razmišlja da u novi objekat, površine između pet i šest hiljada kvadratnih metara, bude smešten parnični sud. Druga ideja za istu lokaciju, jeste da u novoizgrađeni objekat bude smešteno Specijalno tužilaštvo.

Homen navodi i da će deo finansijskih sredstava za izgradnju pomenutih objekata biti obezbeđen i od novca koji je oduzet po Zakonu o oduzimanju imovine stečene kriminalom.

“Zakon predviđa da imovina i novčana sredstva zaplenjena na ovaj način mogu da budu upotrebljena za ustanove koje se bave borbom protiv organizovanog kriminala”, kaže on.

Početak radova na izgradnji novih objekata i rekonstrukciji Palate pravde, prema rečima našeg sagovornika, planiran je za septembar ove godine, a kraj za 2011. godinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: