Novi vozovi za "Železnice Srbije"

Upravni odbor "Železnica Srbije" doneo je odluke o pokretanju postupka nabavke 10 lakih dvodelnih dizel motornih vozova i 30 elektromotornih vozova.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.02.2010.

14:17

Default images

Nabavka dizel motornih vozova u vrednosti od 22 miliona evra biće finansirana iz kredita Kraljevine Španije, dok će elektromotorni vozovi biti kupljeni zahvaljujući kreditu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Odlukom Upravnog odbora imenovane su sve potrebne radne grupe za pripremu, izradu i realizaciju međunarodnih tendera, čime su stvoreni uslovi da "Železnice Srbije" započnu proceduru nabavke novih voznih sredstava, rekao je predsednik Upravnog odbora tog preduzeća Zoran Anđelković.

"Železnice Srbije" su u skladu sa prethodno ratifikovanim programom finansijske saradnje Republike Srbije i Vlade Španije, kandidovale dva projekta za finansiranje iz kredita Kraljevine Španije.

Prvi je nabavka 10 lakih dvodelnih dizel motornih vozova u vrednosti od 22 miliona evra za prigradski i regionalni saobraćaj. "Železnice Srbije" očekuju da će iz španskog kredita dobiti još 15 miliona evra za modernizaciju 30 putničkih vagona.

Nabavka 30 višedelnih elektromotornih vozova, procenjene vrednosti oko 99 miliona evra, biće finansirana iz kredita EBRD.

Generalni direktor "Železnica Srbije" Milovan Marković, na osnovu odluke Upravnog odbora, 8. maja prošle godine potpisao je Ugovor o zajmu vrednom sto miliona evra sa EBRD, iz kojeg će biti finansiran taj posao.

Nakon odluke Upravnog odbora, pokrenut je postupak javne nabavke 30 elektromotornih vozova u otvorenom postupku.

Međunarodni javni poziv za podnošenje ponuda biće objavljen na srpskom i engleskom jeziku u "Službenim glasnicima" Srbije i Evropske Unije, a izbor najpovoljnije ponude biće izvršen prema uslovima iz tenderske dokumentacije na koju je dobijena saglasnost Evropske banke za obnovu i razvoj.

Svih 30 novih elektromotornih garnitura trebalo bi da se nađu u saobraćaju najkasnije do 2013. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: