Gudurić će biti izručen Hrvatskoj

Ministar pravde BiH Bariša Čolak doneo je rešenje kojim se odobrava izručenje Hrvatskoj Bojana Gudurića, osumnjičenog za učestvovanje u ubistvu Ive Pukanića.

Izvor: B92

Sreda, 24.02.2010.

15:06

Default images

Gudurić, čije je izručenje tražio i Beograd zbog počinjenih krivičnih dela na području Srbije, biće izručen hrvatskim pravosudnim organima s obzirom na to da je Sud BiH utvrdio da su ispunjene zakonske pretpostavke za njegovo izručenje Hrvatskoj.

U obrazloženju se navodi da je na osnovu zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima predviđeno da će se, u slučajevima kada izručenje nekog lica traži više država, prilikom donošenja odluke uzeti u obzir sve okolnosti, a pre svega težina i mesto izvršenja krivičnih dela, redosled podnošenja zahteva, državljanstvo lica čije se izručenje traži, mogućnost bolje socijalne rehabilitacije i mogućnost izručenja trećoj državi.

U saopštenju ministarstva dostavljenom Tanjugu objašnjeno je da je Čolak doneo ovo rešenje pošto je ostvario uvid u celokupni ekstradicijski spis i rešenje Suda BiH, kojim je predloženo izručenje Gudurića pravosudnim organima Hrvatske, ceneći da je za krivično delo zbog kojeg imenovanog potražuje Hrvatska propisana teža kazna od kazne izrečene u Srbiji, da je Hrvatska ranije podnela ekstradicijsku molbu i da izručenjem Gudurića Hrvatskoj postoji mogućnost njegovog daljnjeg izručenja u Srbiju.

"Realizaciju ekstradicije Bojana Gudurića iz BiH u Hrvatsku izvršiće pripadnici Granične policije BiH, po prethodnom dogovoru nadležnih službi Interpola Sarajevo i Interpola Zagreb", kaže se u saopštenju i dodaje da je Gudurić, koji ima državljanstvo Srbije, lišen slobode u BiH na osnovu međunarodne poternice Interpola Zagreb, te poternice Interpola Beograd i sproveden u Sud BiH.

U saopštenju se podseća da su o lišavanju slobode Gudurića na zahtev Suda BiH obavešteni pravosudni organi Hrvatske i Srbije, od kojih je zatraženo dostavljanje ekstradicijske molbe i propratne dokumentacije.

Ministarstvo pravosuđa Hrvatske, prema saopštenju, dostavilo je Ministarstvu pravde BiH molbu za izručenje Gudurića 2. februara, a Ministarstvo pravde Srbije dostavilo je molbu za njegovo izručenje dva dana kasnije.

Dalje se navodi da je Ministarstvo pravde BiH predmetne molbe s propratnom dokumentacijom prosledilo Tužilaštvu BiH, koje je, nakon što je utvrdilo da molbe ispunjavaju zakonske uslove, iste dostavilo Sudu BiH na rešavanje, koji je utvrdio da su ispunjene zakonske pretpostavke za njegovo izručenje pravosudnim organima Hrvatske i Srbije.

"S obzirom na to da je Sud BiH utvrdio da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Gudurića i Hrvatskoj i Srbiji, ministar pravde Bosne i Hercegovine Bariša Čolak je, u skladu s ovlašćenjima iz člana 49. Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, doneo rešenje kojim se dopušta njegovo izručenje pravosudnim organima Republike Hrvatske", kaže se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: