Rok za Galeniku ističe 19. februara

Rok za dostavljanje zahteva za otkup dokumentacije na tenderu za dostavljanje indikativnih ponuda za kupovinu većinskog učešća u "Galenici" ističe 19. februara.

Izvor: B92

Utorak, 16.02.2010.

16:14

Default images

Do navedenog datuma traje i rok za dostavljanje zahteva za otkup Informacionog paketa, koji obuhvata detaljne podatke o "Galenici", navedene u Informacionom memorandumu i Uputstvu za ponuđače. Ovaj rok je važan jer od broja zahteva i od toga da li ih uopšte ima zavisi i da li će biti raspisan pravi tender i privatizovana ova farmaceutska kompanija.

Pretkvalifikacioni tender, koji je u toku, razlikuje se od kvalifikacionog tendera jer nije obavezujući i treba da "ispita teren" i pokaže ima li, zapravo, interesenata za kupovinu jedne od najuglednijih srpskih farmaceutskih kompanija.

Agencija za privatizaciju ne praktikuje da oglašava i objavljuje broj primljenih zahteva za otkup dokumentacije, jer često on nije indikativan i ne upućuje na to koliko će na kraju biti ponuda i zainteresovanih kupaca.

Prema najavama zvaničnka, cena za kapital ispod koje se neće ići u dalju privatizaciju "Galenike" je oko 300 miliona evra.

Od zainteresovanih investitora očekuje se neobavezujuće pismo o zainteresovanosti, u kome bi izneli koji procenat kapitala hoće da kupe, okvirni investicioni i socjalni program i pregled određenih pitanja koja mogu imati uticaja na uspešnost privatizacije.

Do sada je svoje učešće u postupku javno potvrdila grčka firma "Alapis", koja se na tržištu Srbije već pozicionirala kao vlasnik čačanskog "Šumadijaleka".

Direktor "Alapisa" Džon Georgakopoulos izjavio je ranije Tanjugu da je ta kompanija zainteresovana za kupovinu "Galenike" kako bi taj srpski proizvođač lekova zauzeo poziciju koju zaslužuje na domaćem tržištu i pozicionirao se kao jak izvoznik lekova na širem području jugoistočne Evrope.

"Kupovina 'Galenike' toj kompaniji omogućila bi i pristup i povoljne poslovne okolnosti ne samo u našoj zemlji i drugim bivšim jugoslovenskim republikama, već i na druga vrlo važna tržišta kao što su tržište Rusije i potencijalno Turske", kazao je direktor "Alapisa".

Nemačka "Štada" je, i pored nekih najava, objavila da nije zainteresovana za "Galeniku".

Javni poziv za dostavljanje indikativnih ponuda za kupovinu većinskog učešća u "Galenici", Agencija za privatizaciju je objavila 15. decembra prošle godine.

Pravo na podnošenje ponuda imali su strateški investitori, koji poseduju relevantno iskustvo u farmaceutskoj industriji u poslednjih uzastopnih pet finansijskih godina, i koji su u finansijskoj 2008. godini ostvarili prihode od prodaje farmaceutskih proizvoda veće od sto miliona evra.

Pravo na podnošenje ponuda imali su i finansijski investitori, čija je ukupna aktiva pod upravljanjem na kraju finansijske 2008. godine iznosila više od 250 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: