Istraga o "Železnicama Srbije"?

"Železnice Srbije" dostavile Službi za borbu protiv organizovanog kriminala dokumentaciju o poslovanju u vreme sporne kupvine vozova iz Švedske i Slovenije.

Izvor: B92, FoNet

Nedelja, 14.02.2010.

11:17

Default images

Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal preuzelo je od beogradskog Višeg tužilaštva policijske izveštaje o kupovini lokomotiva iz Slovenije i elektrovozova iz Švedske u vreme kada je na čelu "Železnica Srbije" bio Milanko Šarančić, piše "Blic".

Da li je u toku prikupljanje dokumentacije i proveravanje navoda o zloupotrebama u "Železnicama Srbije", specijalni tužilac Miljko Radisavljević za B92 nije mogao ni da potvrdi ni da demantuje.

Međutim, u "Železnicama Srbije" nam je potvrđeno da je poslednji sastanak poslovodstva tog javnog preduzeća i Službe za borbu protiv organizovanog kriminala održan krajem januara.

“Železnice Srbije” dostavile su u proteklih godinu dana Službi za borbu protiv organizovanog kriminala svu dokumentaciju u vezi sa poslovima koje je sklopila između 2004. i 2008. godine, a koji se u javnosti imali karakter afere.

Među njima je sva dokumentacija o nabavci lokomotiva iz Slovenije i dizel-motornih vozova iz Švedske.

Kako je za B92 rekao portparol "Železnica" Nenad Stanisavljević, poslednji sastanak poslovodstva i Službe za borbu protiv organizovanog kriminala održan je krajem januara.

"Železnice Srbije" su učinile sve što je bilo potrebno da se konačno utvrdi istina o svim eventualniom spornim poslovima iz prethodnog perioda i svakako imaju i najveći interes da to najzad bude i učinjeno. Na državnim organima je da sada urade svoj posao“, kaže Stanisavljević.

Podsetimo da je ekipa "Reakcije" naše televizije u nedavno emitovanim emisijama (Dosije "Železnica" 1. deo, Dosije "Železnica 2. deo) istraživala brojne zloupotrebe u "Železnici", u kojima je, između ostalog, predočena i celokupna dokumentacija o spornim nabavkama lokomotiva iz Slovenije i voznih garnitura iz Švedske.

Iz prikazane dokumentacije se vidi da je u slučaju nabavke švedskih ganitura grubo prekršen Zakon o javnim nabavkama, o čemu je "Železnicu" obavestila i nadležna uprava za javne nabavke.

Uprkos tome, generalni direktor "Železnice", Milanko Šarančić, u julu 2005. sklopio je ugovor o kupovini 10 voznih garnitura iz Švedske, što je za "Reakciju“ potvrdio direktor Uprave za javne nabavke, Predrag Jovanović.

"Oni 19. istog meseca zaključuju ugovor sa Hipo lizingom o lizingu i nabavci tih vozova na osnovu lizinga i odmah...i nama istog dana šalju izveštaj da su zaključili ugovor sa Hipo lizingom da su se odlučili za nabavku upravo tih 10 polovnih lokomotiva i u poslednjem pasusu kažu da u postupak pregovaranja nisu bili uključeni drugi ponuđači. Znači, eksplicitno tvrde ono što zakon i zabranjuje“, kaže on.

"Ali ovo pravo da kažem nije u pravom smislu zaobiđen tender. Imate kod javnih tendera mnogo više zaobilazaka, mnogo više propusta, gde može više da se govori o direktnoj korupciji, nego o jednoj ovakvoj javnoj nabavci“, navodi za "Reakciju“ Pavle Popović, predsednik UO "Železnica" Srbije od 2004. do 2008.

“To je malo veštački pravljeno da se pokriju neke druge afere oko tih Šveđanki. Verujte da je to jedna nabavka koja je urađena kako je urađena, ako nije dobro urađena, trebalo je preduzeti neke mere, ako je dobro urađena, trebalo je to skinuti sa dnevnog reda, a ne da se godinama bavimo time”, rekao je za “Reakciju” nekadašnji ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić.

“Kad god izbije neka druga afera, onda se to prekrije Šveđankama. To nije ni korektno, ni fino, i prišivati etikete ljudima koji uopšte nisu bili nadležni za te nabavke”, ocenio je Ilić.

Osim pomenutih nezakonitosti, prema sklopljenom ugovoru, lokomotive su plaćene 650 hiljada evra više nego što je predočeno Upravnom odboru ŽS i Upravi za javne nabavke.

Ni do danas se ne zna gde je ta razlika završila.

U emisiji je prikazano i kako je po "švedskom scenariju“ organizovana kupovina 6 lokomotiva iz Slovenije, još starijih od Šveđanki. Ove tridesettrogodišnjakinje, takođe su, zbog takozvane hitnosti nabavke, kupljene bez tendera.

Kao i u prethodnom, i u ovom poslu pojavljuje razlika u ceni izmedju one koja je prijavljena UO "Železnice" i one krajnje, iz Ugovora, koja je veća za čak 1.140.000 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: