Bramerc očekivao hapšenje Mladića

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc izjavio je da je očekivao da, posle hapšenja Radovana Karadžića u julu 2008. godine, bude uhapšen i Ratko Mladić.

Izvor: Tanjug, DW

Subota, 13.02.2010.

12:49

Default images

"Mi smo se nadali da će se to već dogoditi u prošlosti, naročito posle hapšenja Karadžića. Bilo bi najbolje da se postupak protiv njih dvojice vodi zajedno, jer su oni, po teoriji Tužilaštva, bili udruženi u zajedničkom zločinačkom poduhvatu", rekao je Bramerc u intervjuu radiju "Dojče vele".

On je rekao da Savet bezbednosti UN upravo radi na uspostavljanju mehanizma koji će omogućiti suđenja optuženima za ratne zločine i kada Haški tribunal bude zvanično zatvoren.

"To je mehanizam koji će se aktivirati kada neko od optuženih bude uhapšen. To je značajna poruka međunarodne zajednice iz koje proizlazi da, kad god se uhapse Mladić ili Goran Hadžić, protiv njih će se voditi krivični postupak pred međunarodnim sudom", rekao je Bramerc.

Govoreći o saradnji srpskih vlasti sa Haških tribunalom, glavni tužilac je rekao da ona nije uvek bila perfektna, ali da, posle dolaska nove vlade prošle godine, postoji veća spremnost za saradnju i da policija i službe bezbednosti kvalitetnije rade.

"Ali to ne znači da je danas sve idealno, mi još zajedno treba da pređemo dug put, jer ne postoji nikakva alternativa za hapšenje Mladića i Hadžića i to je poruka koju mi uvek nedvosmisleno prenosimo našim kolegama u Beogradu", kazao je Bramerc.

Na pitanje da li to znači da Srbija može da pristupi Evropskoj uniji i bez Mladića u Hagu, on je odgovorio da je njegov zadatak da se saradnja sa Tribunalom razvija, a da je na EU da odluči kakvu će političku težinu dati analizama Haškog suda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: