Srbija u nauci “zvezda u usponu“

Srbija je dobila status “zvezde u usponu“ zabeleživši najbolja dostignuća u svetu u 10 naučnih disciplina, navodi se u izveštaju agencije Tomson Rojters.

Izvor: B92

Petak, 12.02.2010.

18:33

Default images

Naučnici iz Srbije pokazali su najbolje rezultate iz matematike, biologije i biohemije, hemije, kliničke medicine kao i informatici, navodi se na Tomsonovom sajtu “Sajens voč“ (http://www.sciencewatch.com) koji se bavi dostignućima i trendovima u naučnom istraživanju.

Srbija je najbolje rangirana i u inženjerstvu, izučavanju svojstava materijala, fizici, neurologiji i izučavanju ponašanja, farmakologiji i toksikologiji.

Lista se odnosi na dvomesečni period od juna do avgusta 2009. godine i sačinjena je na osnovu osnovnih naučnih pokazatelja, navodi se na sajtu.

U izveštaju se dodaje da tako dobri naučni rezultati u brojnim naučnim disciplinama u Srbiji više ne predstavljaju iznenađenje, jer je još od 2008. godine Srbija stalno bila na prvom mestu u oblasti hemije.

Srbija je takođe na svim listama u 2009. godini, koje se rade na svaka dva meseca, bila najbolje rangirana u matematici. Iz fizike najbolji rezultati postizani su i u izveštajima objavljenim u julu i septembru 2008, kao i u martu septembru i novembru prošle godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: