Teško do saglasnosti o Srebrenici

Termin genocid i dalje ostaje najveći kamen spoticanja u skupštinskoj osudi zločina u Srebrenici. U Jedinstvenoj Srbiji navode da Srebrenica nije genocid.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.02.2010.

16:16

Default images

Ovakav stav još bi više mogao da umanji šanse da Srbija osudi ovaj zločin, jer je i DSS saopštio da neće podržati deklaraciju. Još nema izgleda da će Srbija postupiti po preporuci Saveta Evrope i osuditi zločin u Srebrenici. Jedan od razloga je i odbijanje Jedinstvene Srbije da podrži deklaraciju.

Lider JS Dragan Marković Palma kaže da ni on ni njegovi koalicioni partneri nisu videli nijedan nacrt tog dokumenta.

"Mi nećemo glasati za rezoluciju gde postoji termin genocid i želimo da u ovom trenutku pozovemo Hrvatski sabor i Skupštinu BiH da u istom danu usvoje i oni rezolucije gde ćemo da osudimo sve zločine na prostoru bivše Jugoslavije", kaže Marković.

Sličan stav iznela je i funkcionerka SPS-a Slavica Đukić Dejanović, mada nije eksplicitno odbacila mogućnost glasanja i u slučaju pominjanja genocida. Ona je rekla da je zločin zadovoljavajući termin.

U Demokratskoj stranci nisu previše zabrinuti zbog odluke svojih koalicionih partnera. U DS-u su nam rekli da još ne postoji nacrt i da ne žele da se izjašnjavaju po pitanju terminologije.

"Polemika o sadržaju same deklaracije nije najbolja i nije mnogo smislena pre nego što sednemo za sto i pre nego što počnemo da radimo na samoj deklaraciji. Te, u tom smislu DS se neće oglašavati, jer je to pitanje o kome treba da raspravljamo svi zajedno u konsultacijama. Međutim, ono što sam sigurna - da vladajuća većina neće imati problema i da su to sve pitanja koja će se rešiti u međusobnom dijalogu", objašnjava Jelena Trivan iz DS-a.

Inače, mnoge institucije do sada su srebrenički zločin okvalifikovale kao genocid, među njima i Parlamentarna skupština Saveta Evrope, ali i Međunarodni sud pravde, koji u članu 297 kaže da je srebrenički zločin genocid. Ali u presudi tog suda pored kvalifikacije da je reč o genocidu stoji i da:

-Srbija nije izvršila genocid u Srebrenici.

- Srbija nije planirala zločin niti je podsticala taj zločin.

- Srbija nije bila saučesnik u genocidu.

- Srbija je prekršila obavezu da spreči genocid kako nalaže Konvencija o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida.

- Srbija je prekršila istu Konvenciju jer nije izručila Ratka Mladića

- Srbiji se nalaže da preduzme sve mere kako bi poštovala Konvenciju i u potpunosti sarađivala sa Haškim tribunalom.

Dragan Marković Palma je rekao da još nije dokazano da je Srebrenica bila genocid, a i da su za njega genocidni mnogi zločini koji su počinjeni nad Srbima u Hrvatskoj i BiH, kao i bombardovanje Srbije '99.

"Za mene je najveći genocid svih vremena bombardovanje mosta u Varvarinu na dan vašara gde je 23-oje mladih ljudi poginulo zato što su došli na vašar."

B92: Može li direktno pitanje, da li je Srebrenica genocid?

Marković: Ne! U Srebrenici je izvršen ratni zločin.

Parlamentarna skupština Saveta Evrope je prošlog meseca pozvala sve zemlje članice i zemlje zapadnog Balkana da osude zločin genocida u Srebrenici. U regionu, to su do sada učinile još samo Hrvatska i Crna Gora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: