Obradović:Sažimanje plana nastave

Ministar prosvete potpisao je preporuku Zavoda za unapređivanje obrazovanja o sažimanju sadržaja programa nastavnih predmeta u osnovnim i srednjim školama.

Izvor: B92

Subota, 06.02.2010.

00:31

Default images

Kako piše “Politika“, ministar prosvete Žarko Obradović, objasnio je da će škole biti upoznate sa ovim dokumentom narednih dana, da je on vrlo detaljan i da nastavnici imaju dovoljno vremena da po njemu postupe.

Po njegovim rečima, to znači da će školska godina biti završena na vreme, da neće biti produženja nastave, niti radnih subota i da će osmaci i učenici završnih razreda srednjih škola imati dovoljno vremena da se pripreme za prijemne ispite.

U beogradskim osnovnim školama "Karađorđe" i "Jovan Miodragović", kao i u Prvoj gimnaziji direktori ovaj papir još nisu dobili.

Milka Kućerović, pomoćnica direktora Prve beogradske gimnazije, kaže da đaci imaju po tri ocene iz svih predmeta. Nastava se odvija regularno, vrlo je malo odsutnih, a kada se na kraju godine svede bilans održanih časova, gubitak ne bi trebalo da bude preveliki.

Prema rečima Milana Žegarca, direktora osnovne škole "Karađorđe", školski kalendar je zgusnut, pošto od 20. februara počinju takmičenja iz svih predmeta, nailaze i sportske subote. On dodaje da radne subote ne bi bile zgodan način nadoknađivanja časova zbog toga što je drugo polugodište počelo kasnije.

Profesor dr Šćepan Ušćumlić, direktor Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, rekao je da radnih subota, zbog kraće školske godine, ne bi trebalo da bude, imajući u vidu da su tokom radne nedelje đaci veoma opterećeni, kao i to da su sve dopune koje se obavljaju van redovnih radnih dana mnogo slabije po kvalitetu.

Mogućnost da se produži školska godina ne odgovara ni đacima ni roditeljima ni nastavnicima, jer svi imaju planove i obaveze. Zavod je došao do zaključka da je optimalno rešenje sažimanje sadržaja programa, zato što bi u drugoj varijanti morali da razmatramo više od 350 obrazovnih profila i 15 područja područja rada i da napravimo materijal koji bi imao više hiljada strana, objašnjava Ušćumlić.

Iako je zavod dao uputstva za školsku godinu kraću za šest nedelja, najverovatniji neće biti skraćena više od dve nedelje . U tom slučaju, treba se pridržavati važećeg plana i programa, uz sažimanje sadržaja srazmerno broju izgubljenih časova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: