Sandžak ipak u jednom regionu

Ministarstvo ekonomije predložiće izmene Zakona o regionalnom razvoju kojima će se broj statističkih regiona smanjiti sa sedam na pet, potvrđeno je za B92.

Izvor: B92

Četvrtak, 04.02.2010.

15:57

Default images

Izmenama će broj statističkih regiona u centralnoj Srbiji sa četiri biti smanjen na dva. Na taj način u potpunosti se izlazi u susret zahtevu predstavnika bošnjačkih partija, koje traže da sandžačke opštine Novi Pazar, Tutin, Sjenica, Prijepolje, Priboj i Nova Varoš budu u sastavu jednog statističkog regiona.

Oni će sada biti u sastavu jednog velikog regiona Šumadija-zapadna Srbija koji će obuhvatati oko dva miliona ljudi. Postojećim rešenjem međutim nisu zadovoljni stanovnici drugih opština, uključujući pripadnike albanske i mađarske manjine.

Polemika o podeli Srbije na statističke regione započeta je vladinim usvajanjem Uredbe o statističkim regionima krajem decembra, kojom je izigrala obećanje Bošnjacima da će sve sandžačke opštine biti u jednom statističkom regionu.

Zbog takvog poteza, predstavnici bošnjačkih partija najavljivali su čak i uskraćivanje podrške vladajućoj većini.

U Ministarstvu ekonomije taj obrt ne dovode u direktnu vezu sa pritiscima Bošnjaka. Kako za B92 objašnjava državni sekretar Dejan Jovanović, svrha je ravnomerniji regionalni razvoj.

“Praktično ovim izmenama će svih šest sandžačkih opština biti u sastavu jednog regiona koji će biti mnogo veći u odnosu na prethodne regione koji su postojali u centralnoj Srbiji”, objašnjava Jovanović.

“Samim tim sam siguran da će te promene dovesti do bržeg i uravnoteženijeg regionalog razvoja. Sve one opštine koje su imale određene primedbe će dobiti rešenje problema koje su stavljale u izgled”, kaže on.

One koji su bili najnezadovoljniji raduje konačni rasplet događaja. Poslanik Socijaldemokratske partije Srbije Meho Omerović kaže za B92 da predložene izmene zakona potpuno zadovoljavaju Bošnjake u Sandžaku.

“Ne bih rekao da se radilo ni o kakvoj vrsti pritiska, naprosto se desio nesporazum u vladajućoj koaliciji. Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja je proguralo, da se tako izrazim, jednu Uredbu koja nije bila u skladu sa koalicionim dogovorima”, navodi Omerović.

“Ovaj predlog koji će Ministarstvo uputiti Vladi i Skupštini u potpunosti odgovara onome što smo se dogovorili pre nego što je Uredba usvojena da će šest opština biti u sklopu jednog statističkog regiona”, kaže on.

Postojećim rešenjima nisu međutim svi zadovoljni. Primedbe suprotne stavovima Bošnjaka izneli su pojedini predstavnici Srba iz Zlatiborskog i Raškog okruga. Nezadovoljni su predstavnici Albanaca sa juga, ali i Mađara sa severa Srbije.

Poslanik Saveza vojvođanskih Mađara Laslo Varga objašnjava za B92 da prilikom statističke regionalizacije nisu konsultovani gradovi i opštine, već je ona rađena iz Beograda.

Zbog toga je, navodi Varga, nelogično da se u Severnobanatskom podregionu nalaze opštine koje se nalaze u Bačkoj.

“Ni u kom slučaju ne mislimo da je ovo pitanje zbog kojeg bi sada bilo celishodno govoriti o uskraćivanju podrške Vladi. Ni u kom slučaju to ne želimo, ali svakako koristimo mogućnost da ukažemo da rešenje koje se ovom uredbom nudi u određivanju granica podregiona nikako nije dobro”, smatra on.

Smanjenje broja statističkih regiona direktor Centra za regionalizaciju Aleksandar Popov ocenjuje kao logičan potez.

Osim polemike koje je izazvalo usvajanje sporne uredbe, po njemu bi, zbog nedovoljnog broja stanovnika u tom delu Srbije bilo problematično funkcionisanje Istočnog statističkog regiona.

“Moguće je da se u tom paketu ispune i zahtevi vojvođanskih Mađara. Ja znam zašto je i jednima i drugima važno da se nađu u istoj regiji. Statistička regionalizacija može da bude osnova za buduću institucionalnu decentralizaciju i zbog toga bi oni želeli da se već sada nađu u istom regionu, da se kasnije ne bi licitiralo kada se budu stvarali funkcionalni regioni”, ocenjuje on.

Predsednik Izvršnog odbora Društva ”Stara Raška” Zdravko Terzić sumnjičav je međutim prema novom rešenju Zakona o regionalizaciji. On tvrdi da se njime neće postići ništa na razvoju nerazvijenih sredina. Kako je ocenio, izmenama se isključivo udovoljava bošnjačkim stranka i to nema nikakve veze sa ekonomijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: