Ove nedelje odluka o JRB

Agencija za privatizaciju će tokom ove nedelje odlučiti da li će raskinuti ugovor sa kompanijom EDJSG iz Beča o kupovini Jugoslovenskog rečnog brodarstva.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.02.2010.

15:10

Default images

Ugovor, potpisan pre godinu dana, predviđao je da EDJSG za 70 odsto kapitala uplati 24,5 miliona evra i u JRB investira 15,7 miliona evra, ali ta kompanija ni posle produženja roka nije uplatila ni prvu ratu. Ako ugovor bude raskinut, Agencija će bečkoj kompaniji, čiji je vlasnik Zoran Drakulić, naplatiti bankarsku garanciju od milion evra.

Agencija treba da odluči da li će, u slučaju raskida kupoprodajnog ugovora, početi pregovore o prodaji JRB-a drugoplasiranom ponuđaču, konzorcijumu francuske kompanije CFNR, Dunavskog lojda iz Siska i brodogradilišta Bomeks iz Zrenjanina.

Taj konzorcijum je ponudio cenu od 8,4 miliona evra i investicioni program od 15,2 miliona evra. To je bio drugi tender za prodaju JRB-a, raspisan krajem juna 2008. godine.

Prvi tender je poništen u martu 2008. godine, jer je prvoplasirani konzorcijum firmi Tamoza i Daksin odustao od kupovine, kao i drugoplasirani ponuđač, konzorcijum kompanija Palmali šiping i Palmali holding.

Na tom tenderu Drakulićeva kompanija Ist point je bilan trećerangirana, ali je Agencija za privatizaciju odlučila da sa njim ne pregovara zbog nezadovoljavajuće ponude od 32 miliona evra za kapital JRB-a i 16,4 miliona za investicioni program, dok je prvoplasirani konzorcijum nudio cenu od 32,3 miliona evra i investicije u vrednosti 10 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: