Rezolucija o putu Makedonije ka EU

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta usvojio je Rezoluciju o napretku Makedonije na putu ka EU, koju je pripremio evropski poslanik, Zoran Taler.

Izvor: B92

Sreda, 27.01.2010.

20:24

Default images

Ovom rezolucijom se od evropskih institucija zahteva da počnu pregovori o punopravnom članstvu Makedonije u EU.

Poslanik ovog parlamenta, nekadašnji slovenački ministar spoljnih poslova i sadašnji izvestilac za Makedoniju, Zoran Taler, smatra da se, usvajanjem ove rezolucije, pokazalo i da postoji velika saglasnost svih političkih snaga u Evropskom parlamentu oko toga da treba podstaći ulazak Makedonije u EU, jer to nije samo interes Makedonije, već i celog regiona i EU.

Zbog toga je rezolucija i jak politički signal Makedoniji i ostalim državama regije u cilju očuvanja mira, stabilnosti, bezbednosti i ekonomskog napretka tog dela Evrope, smatra Taler.

Upravo zato je usvojena rezolucija koja, po prvi put, govori o odgovornosti za napredak od strane svih vlada i država u regionu koje su već članice EU, kao što su Grčka i Bugarska, a ne samo makedonske vlade.

Usvojena rezolucija je jak signal grčkoj vladi da se konačno reši sporno pitanja imena Makedonije, jer ni za Grčku, ni za EU nije dobro da je to pitanje otvoreno, smatra Taler i dodaje da će konačno pravno rešenje ovog pitanja biti usvojeno pod okriljem UN, ali da postoji rizik da bi taj proces u UN mogao da traje i naredne dve decenije.

Cilj izvestioca za Makedoniju, Zorana Talera, je da doprinese ostvarivanju strateškog cilja Slovenije da Makedonija postane "prozor zapadnog Balkana", saopštava Talerov kabinet, dok Taler ilustruje sadašnju situaciju u regiji poredeći je sa vožnjom bicikla, "dok se bicikl vozi napred po putu ka EU je stabilan, čim se zaustavi - padne".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: