Inicijativa Atine i Beča za Balkan

Austrija i Grčka pokrenule inicijativu da sve zemlje zapadnog Balkana budu primljene u Evropsku uniju 2014. godine.

Izvor: B92

Sreda, 27.01.2010.

09:07

Default images

Ove dve zemlje su predale pismo visokoj predstavnici za spoljnu politiku EU Ketrin Ešton i šefovima diplomatija zemalja članica Unije, u kojem se zalažu za prijem svih država tog regiona 2014. godine, na stotu godišnjicu početka Prvog svetskog rata.

Kako je Tanjugu saopšteno u Ministarstvu inostranih poslova u Beču, pismo je upućeno na osnovu prošlonedeljnog dogovora u Atini šefa austrijske diplomatije Mihaela Špindelegera i zamenika šefa grčke diplomatije Dimitrisa Drucasa o konkretizaciji inicijative dve zemlje za ubrzavanje približavanja zemalja zapadnog Balkana EU.

U pismu se dvojica diplomata zalažu za što skoriju ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom. Takođe se preporučuje da EU preduzme korake i po pitanju statusa kandidata za koji je Beograd, krajem prošle godine, podneo zahtev.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: