Papandreu za Balkan u EU 2014.

Grčki premijer Jorgos Papandreu izjavio je u Evropskom parlamentu da se Grčka zalaže za prijem zemalja zapadnog Balkana u EU 2014. godine.

Izvor: B92

Utorak, 26.01.2010.

20:24

Default images

Prijem novih članova potisnuće "umor od širenja" prisutan u EU, a podstaknuće i unutrašnje reforme u novim članicama. Pritom će biti rešena i mnoga važna pitanja poput Kosova, rekao je Papandreu u Strazburu, prenose grčki mediji.

U tom kontekstu, grčki premijer je spomenuo i spor o pitanju imena Republike Makedonije, koji odlaže pristupni proces te države EU.

Papandreu je rekao da je došlo vreme da se o tome pitanju donese odluka prihvatljiva i za grčku i za makedonsku stranu. Ukoliko to pitanje bude rešeno na zadovoljavajući način, Atina će podržati napore Skoplja da uđe u Uniju i NATO.

Pitanje podeljenog Kipra, sukobi na Kavkazu i u Gruziji, takođe, su pitanja koja treba rešiti u okviru "Agende 2014", naveo je Papandreu u svom govoru.

Grčki premijer je govorio i o finansijskoj krizi u svojoj zemlji, istakavši da se "situacija u kući mora dovesti u red", a globalizaciju je uporedio sa "divljim zapadom", ocenivši da se sprovodi bez ikakvog reda i zakona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: