Nema preživelih u padu aviona

Niko od 90 putnika i članova posade nije preživeo pad "boinga 737-800" etiopijske avio-kompanije koji se srušio u Sredozemno more.

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.01.2010.

07:36

Default images

Spasilačke ekipe do sada su pronašle 24 tela, a među nastradalima je i supruga francuskog ambasadora u Libanu. Libanska vlada proglasila je dan žalosti, a libanski predsednik Mišel Sulejman odbacuje mogućnost da je letelica namerno oborena.

"Boing 737", sa 83 putnika i sedam članova posade, koji je leteo iz Bejruta za Adis Abebu, po jakoj kiši i grmljavini nestao je s radara pet minuta po poletanju.

Ministar za saobraćaj Libije rekao je da je avion izgubio kontakt sa kontrolom letenja ubrzo po poletanju i da se srušio u Sredozemno more oko 20 kilometara južno od aerodroma, nekoliko kilometara od priobalnog sela Nameh.

Očevidac Halid Naser kaže da je avion izgledao kao plamena kugla koja pada u vodu.

"Videli smo plamenu loptu kako pada u more. Kako mi se čini, avion je pao u vodu na samo kilometar od obale", kaže Naser.

Pratite razvoj ove teme. Kliknite na "Play" ikonicu i preslušajte priloge Radija B92. U potrazi za telima udruženim snagama učestvuju libanski vojni patrolni brodovi i helikopteri, kao i brodovi i letelice mirovnih snaga UN, jedan kiparski policijski helikopter i britanski vojni helikopter stacioniran na Kipru.

Libanski premijer Saad al-Hariri obišao je aerodrom "Rafik Hariri" kako bi se sastao s rođacima i prijateljima žrtava, od kojih su mnogi ogorčeni jer smatraju da je let trebalo da bude odložen zbog vremenskih neprilika.

Ministar unutrašnjih poslova Libana, Zijad Barud, rekao je istraga o nesreći otvorena.

“Vremenske prilike nam ne idu na ruku, ali istovremeno radimo sve kako bismo razumeli šta se dogodilo. Istraga je počela, ali je rano davati bilo kakve prognoze", navodi on.

Među putnicima u avionu bila su 54 Libanaca, 22 Etiopljana, dvoje Britanaca i po jedan državljanin Kanade, Rusije, Francuske, Iraka i Sirije.
Državna kompanija "Etiopijan erlajnz" spada među najbezbednije u Africi.

Prethodni udes letelice tog avioprevoznika bio je 1996. godine, kada je otet avion na liniji Adis Abeba-Najrobi. Avion je pao u more pošto je ostao bez goriva.

Godine 1988, avion na domaćem letu, srušio se kada je naleteo na jato golubova. Libanski ministar odbrane izjavio je da je snažna oluja očigledno uzrok nesreće etiopskog aviona koji se prošle noći sa 90 putnika i članova posade srušio u Sredozemno more odmah po poletanju sa aerodroma u Bejrutu. Libanske vlasti su odmah odbacile mogućnost da su terorizam i sabotaža uzrok avionske nesreće. . U Libanu je proglašen dan žalosti

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: