Osuđen studentski lider

Iranski studentski aktivista osuđen je u Teheranu na osam i po godina zatvora zbog ugrožavanja nacionalne bezbednosti i uvrede rukovodilaca Islamske Republike.

Izvor: B92

Sreda, 20.01.2010.

17:09

Default images

Madžid Tavakoli uhapšen je 7. decembra tokom antivladinih protesta u iranskoj prestonici organizovanih u više univerzitetskih kampusa. Kako je javila zvanična novinska agencija Irna, Tavakoli je uhapšen u trenutku kada je pokušavao da napusti kampus prerušen u ženu.

Njegovo hapšenje je izazvalo kampanju na internetu čiji je zahtev bio oslobađanje uhapšenog, ali je ton kampanje bio poluhumorističan. Mnogobrojne pristalice opozicije su, u znak solidarnosti sa Tavakolijem, izlazile sa velovima ili islamskim maramama.

Branilac uhapšenog studenta Mohamed ali Dadha, izjavio je da je Tavakoli osuđen na osam i po godina zatvora zbog uvreda zvaničnika, akcija protiv bezbednosti zemlje i propagande.

Opozicioni studentski sajt Amir Kabir objavio je da je Tavakoli osuđen na pet godina zatvora zbog "zavere i učešća u antirežimskim okupljanjima", zatim na godinu dana zbog "propagande protiv sistema", na dve godine zbog toga što je uvredio vrhovnog vođu Alija Hamneija, i na šest meseci jer je uvredio i predsednika države Mahmuda Ahmadinedžada.

Tavakoli je već proveo 15 meseci u zatvoru jer je 2007. uhapšen i osuđen po optužbama da je u studentskim publikacijama uvredio islam i državne zvaničnike.

Iranska opozicija, koja osporava regularnost predsedničih izbora održanih 12. juna prošle godine, organizovala je u više navrata antivladine demonstracije na koje je policija odgovarala represijom i hapšenjima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: