Moratinos: Srbija ključna u regionu

Šef diplomatije Španije Migel Anhel Moratinos kaže da je Srbija ključna zemlja u regionu i da Madrid podržava njen zahtev za dobijanje statusa kandidata za EU.

Izvor: B92

Utorak, 19.01.2010.

14:27

Default images

On je u obraćanju Stalnom savetu Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Beču, rekao da je evropska perspektiva zapadnog Balkana veoma važna i da sve zemlje regiona treba da idu u pravcu EU. Sve zemlje zapadnog Balkana su na putu ka EU i Španija ih u tome podržava, poručio je šef španske diplomatije.

Srbija je ključna zemlja u regionu i Španija, kao predsedavajući EU, se raduje podnošenju zahteva za dobijanje statusa kandidata, naveo je on.

Kada je reč o Hrvatskoj, Moratinos se nada da će narednih meseci doći do napretka da bi pregovori sa tom zemljom o pristupanju EU mogli da budu zaključeni ove godine.

Prema njegovim rečima, bitno je da sve zemlje zapadnog Balkana, koje teže da uđu u EU, ispune potrebne uslove, a Španija namerava da ih u tome podrži.

Moratinos je ocenio da započeti dijalog sa Krfa o bezbednosti u Evropi treba biti iskorišćen kao mogućnost, jer je taj proces reaktivirao ulogu OEBS-a i nudi stratešku perspektivu.

"Krfski proces u OEBS-u je pokazao da bezbednost u Evropi ima globalni i nedeljivi karakter", istakao je on.

Šef španske diplomatije je pozvao sve zemlje članice OEBS-a da revitaliziraju Sporazum o konvencionalnim snagama u Evropi i adaptiraju bečki dokument.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: