Euleks: Bez paralelnih struktura

Šef Euleksa Iv de Kermabon kaže da ta misija Evropske unije ne priznaje takozvane paralelne strukture na Kosovu.

Izvor: B92

Četvrtak, 14.01.2010.

13:54

Default images

On je dodao da se na, kako je rekao, "političku" odluku Beograda da imenuje sudije srpskih sudova u pokrajini, mora "hitno" odgovoriti. Kermabon je, u pisanoj izjavi, naveo da ne postoji nijedno mesto u Evropi gde postoje dva sudska sistema, koja rade istovremeno i pokrivaju istu oblast i da bi takvo nešto značilo nepostojanje pravde.

"To bi izazvalo donošenje sumnjivih odluka koje neće ići u korist prava građana i na Kosovu može postojati samo jedan pravosudni sistem", rekao je Kermabon.

"Na političku odluku Beograda da imenuje sudije za srpske sudove na Kosovu mora se hitno odgovoriti. Euleks radi na ponovnom uspostavljanju funkcionalnog pravosuđa na severu Mitrovice, otvorio je sud i u njemu sproveo pet sudenja", dodao je Kermabon.

Prema njegovim rečima, najviši prioritet Euleksa je da vrati sudije i tužioce iz srpske i albanske zajednice u Okružni sud u Kosovskoj Mitrovici, kako bi omogućili da pravdu deli "lokalno, multietničko i jedinstveno sudstvo".

On je istakao da je mandat misije kojom rukovodi veoma jasan po pitanju srpskih institucija na Kosovu i da je sačinjen na osnovu Zajedničkih akcija, usvojenih od svih 27 zemalja članica EU.

"U njemu se navodi da smo mi ovde kako bi pružili pomoć i podršku kosovskim institucijama, sudskim vlastima i agencijama za sprovođenje reda i mira. Euleks je odlučan u svojoj nameri da pomogne snaženju kosovskih institucija u oblasti vladavine prava", naveo je on.

Kermabon je ocenio da su snažne, pravične i multietničke institucije vladavine prava za sve zajednice jedina moguća opcija i da će to biti garancija objektivnog pravosuđa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: