Krađa table naručena iz Švedske

Krađa table sa natpisom "Rad oslobađa" s glavne kapije bivšeg nacističkog logora Aušvic prošlog petka naručena je iz Švedske, javlja poljska televizija N24.

Izvor: B92

Utorak, 22.12.2009.

11:16

Default images

Ova medijska kuća poziva se na informacije dobijene posle saslušanja petorice Poljaka koji su uhapšeni zbog krađe. Tablu, koja je simbol stradanja oko 1,3 miliona ljudi u koncentracionom logoru Aušvic koji su nacisti tokom Drugog svetskog rata podigli na jugu okupirane Poljske, četvorica kriminalaca ukrali su u petak u zoru.

Peti uhapšeni, organizator krađe, obećao im je za tablu 30.000 evra.

Od organizatora cele krađe, Marćina A., krađu natpisa "Arbeit macht frei" naručio je neko iz Švedske, a policija sada u saradnji s Interpolom proverava da li se tu završava trag ili je i misteriozni Šveđanin bio samo posrednik, saznaje nezvanično iz policije TV N24.

Poljskoj novinskoj agenciji PAP policija je zvanično potvrdila da je krađa, koja je šokirala Poljsku i svet, naručena iz inostranstva, ali u interesu istrage nisu želeli da saopšte iz koje zemlje.

Svi uhapšeni su s drugog kraja zemlje, iz Kujavsko-pomeranijskog vojvodstva na severu Poljske.

Četvorica lopova koji su obavili posao su nezaposleni i već poznati policiji, kažnjavani već za krađe i fizičke napade, a peti, organizator, vlasnik je građevinskog preduzeća. Trojica među njima već su priznala krađu.

Lopovi su u četvrtak došli u Aušvic, osmotrili teren i vratili se u petak u zoru da tablu skinu.

Četvorica neposrednih izvršilaca optužena su za krađu i oštećivanje kulturnog dobra posebne vrednosti, za šta im preti do 10 godina zatvora, dok je Marćin A. uz to optužen i za organizovanje krađe.

Policija i Ministarstvo kulture saopštili su da je tabla nađena tako brzo, za svega tri dana, zahvaljujući informacijama dobijenim od građana, a među onima čije informacije su zaista pomogle da se tabli uđe u trag biće podeljena nagrada od 28.750 evra.

Policija je istog dana kada je tabla ukradena sama ponudila nagradu od 1.250 evra za informacije dok je Ministarstvo kulture narednog dana dodalo novac i povećalo nagradu na 28.750 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: