Hrvatska zatvorila 17 poglavlja

Hrvatska je zatvorila još dva poglavlja u pristupnim pregovorima s EU i tako će ovu godinu zaključiti sa 17 zatvorenih poglavlja, što je više od polovine.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.12.2009.

17:14

Default images

Tri poglavlja koja su već duže tehnički spremna za otvaranje - Spoljna, bezbednosna i odbrambena politika, Okolina i Ribarstvo, nisu, međutim, otvorena ni danas, jer Slovenija za to nije dala svoju saglasnost.

Tako su na Međuvladinoj konferenciji o pristupanju na ministarskom nivou zatvorena samo poglavlja Pravo poslovnog nastanjivanja i sloboda pružanja usluga i Socijalna politika i zapošljavanje.

Švedski ministar spoljnih poslova Karl Bilt, koji je predvodio delegaciju EU, kazao je da ne zna zašto još nema slovenačke saglasnosti za otvaranje tri poglavlja u hrvatskim pregovorima i izjavio da je uveren da će taj problem uskoro biti rešen.

On je na konferenciji za novinare kazao da su pregovori Hrvatske ušli u završnu fazu.

Šef hrvatske diplomatije Gordan Jandroković ocenio je da se radi "o dosta neobičnom potezu slovenačke strane" s obzirom na to da su dve države nedavno potpisale sporazum o arbitraži, čime su rešavanje graničnog spora prepustile međunarodnom arbitražnom telu.

Kazao je da od slovenačkog kolege Samuela Žbogara nije dobio precizan odgovor i izrazio nadu da će do sledeće međuvladine konferencije Slovenija otkloniti svoje primedbe.

Inače, zvaničnici Slovenije ranije su rekli da njihova uzdržanost prema otvaranju tri poglavlja ne znače blokadu, već da ta poglavlja nisu spremna za otvaranje.

Od ukupno 33 poglavlja u pregovorima sa EU, Hrvatska je zatvorila 17 poglavlja, a 11 je otvoreno i o njima se još pregovora.

Osim tri poglavlja, čije otvaranje onemogućava Slovenija, Hrvatska bi iduće godine trebalo da otvori i poglavlje Pravosuđe i temeljna prava, što je uslovljeno saradnjom sa Haškim tribunalom, odnosno pronalaskom artiljerijskih dnevnika iz vojne akcije Oluja 1995.

Još nije otvoreno ni poglavlje Tržišne utakmice, koje je povezano s pitanjem državne podrške brodogradnji.

Vlasti u Zagrebu očekuju da bi pristupni pregovori mogli da budu završeni u prvoj polovini 2010.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: