Aneks sa "Fijatom" do kraja godine

"Fijat" do kraja godine uplaćuje 100 miliona evra za "Zastavu", najavljuje predsednik Srbije. U sredu potpisivanje aneksa ugovora "Fijata" i države Srbije.

Izvor: B92, FoNet

Nedelja, 20.12.2009.

17:11

Default images

“Fijat” će do kraja godine uplatiti prvih 100 miliona evra u skladu sa ugovorom o zajedničkom ulaganju te kompanije i države Srbije u kragujevačku "Zastavu", saopštio je predsednik Srbije Boris Tadić nakon susreta sa predsednikom "Fijata" Serđom Markioneom u Torinu.

Kako B92 saznaje u Vladi, aneks ugovora kojim se predviđa početak investicije “Fijata” potpisaće u sredu 23. decembra ministar ekonomije Mlađan Dinkić i potpredsednik kompanije “Fijat” Alfredo Altavila.

Inače, ugovor o strateškom ulaganju u kragujevačku “Zastavu” predviđa da “Fijat” uloži oko 700 miliona evra. Prvo ulaganje “Fijata” je bilo predviđeno u martu, ali je odloženo zbog ekonomske krize.

U Kragujevcu bi početkom iduće godine trebalo da počnu i pripreme za proizvodnju novog modela automobila.

Predsednik Tadić izjavio je da je zadovoljan što će do kraja ove godine biti realizovana velika investicija u domaću ekonomiju. Tadić je rekao da će “Fijat” u Kragujevcu proizvoditi dva tipa automobila, a da će početna proizvodnja, biti oko 200.000 automobila godišnje.

“Veoma sam zadovoljan da na kraju ove godine imamo još jedan veoma značajan uspeh, a to je konačno potpisivanje aneksa ugovora između ‘Fijata’ i ‘Zastave’, koji označava velike i suštinske investicije ‘Fijata’ u našu ekonomiju, privredu i auto-industriju, što će na kraju ovog projekta, sa malim odlaganjem zbog svetske finansijske krize, dati izuzetne rezultate i potpuno promeniti krvnu sliku naše privrede”, očekuje Tadić.

Predsednik Grupe “Fijat” Serđo Markione izjavio je da se nada da će proces proizvodnje početi početkom 2010, a da će predsedniku Tadiću biti pokazan model automobila koji će se proizvoditi u "Zastavi".

“Ovo je značajan korak napred. Konačno smo u poziciji da pre kraja 2009. uložimo novac i počnemo da radimo u Kragujevcu. Razlog što je ovaj proces bio odložen više nego što smo očekivali је еkonomska kriza. Auto koji će predsednik Srbije videti dizajniran je da bude otporan na recesiju”, poručio je Markione. Državni sekretar ministarstva ekonomije Nebojša Ćirić za B92 objašnjava da se pregovori sa italijanskim partnerom privode kraju i da bi do kraja godine "Fijat" trebalo da uplati 100 miliona evra za kragujevačku "Zastavu".

"Tehnička je stvar kada će doći do samog čina potpisivanja ugovora. Očekujemo da to bude narednih dana, do kraja godine. Glavni
posao je završen i danas, najkasnije sutra znaćemo kada će biti datum", kaže Ćirić.

Tadić i ministar ekonomije Mlađan Dinkić u ponedeljak će obići fabriku "Zastava" u Kragujevcu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: