EBRD: Srbija blago napredovala

Srbija je popravila prosečnu ocenu za napredak u tranziciji sa 2,85 na 2,89, pre svega zahvaljujući primeni Sporazuma sa EU, navodi se u Izveštaju EBRD-a.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.12.2009.

13:30

Default images

Srbija je tako sada na 22. mestu među 29 zemalja regiona, od centralne Evrope do centralne Azije, izjavio je vodeći ekonomista EBRD Piter Sanfi na predstavljanju izveštaja u Narodnoj banci Srbije. Iza nje su Azerbejdžan, Belorusija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Tadžikistan, Turkmenistan i Uzbekistan.

Sanfi je istakao da se u sledećoj godini za Srbiju prognozira blagi privredni rast od jedan odsto, dok se u ovoj godini očekuje privredni pad između 2,5 i tri odsto.

On je dodao da se ne očekuje brz povratak na stope privrednog rasta pre krize, ali da Srbija srednjoročno i dugoročno ima svetlu perspektivu, za šta je ključno da nastavi napredak u procesu evropske integracije.

EBRD: Investicija-400 miliona evra

Investicije EBRD-a u Srbiju u ovoj godini dostići će 400 miliona evra, što je rekordni godišnji nivo ulagaja, izjavila je direktorka kancelarije te banke u Srbiji Hildegard Gacek.

Ona je rekla da je ta međunarodna finasijska instiucija imala značajnu ulogu u borbi sa krizom i najavila da će nastaviti sa ulaganjima u Srbiji.

Gacekova je navela da će sa 118 miliona evra u 2008. i 3,2 puta većim ulaganjima u ovoj godini, ukupne investicije u Srbiji dostići 1,8 milijardi evra.

Kako je naglasila, EBRD će u 2010. godini u Srbiji nastaviti ulaganje u finasijski sektor, infrastrukturu, poljoprivredu i privatne kompanije.

"Neophodno je da EBRD nastavi da podržava banke i obezbedi kreditne linije kako bi se obezbedilo finansiranje malih i srednjih preduzeća", kazala je direktorka EBRD u Srbiji.

Gackeova je kazala i da su u toku pregovori o dokapitalizaciji tri privatne firme u Srbiji, u koje bi EBRD uložila iznose od po pet do 10 miliona evra.

"Očekuje se da će te dokapitalizacije biti realizovane polovinom 2010. godine", kazala je direktorka EBRD u Srbiji, ali nije mogla da navede o kojim kompanijama je reč.

Gacekova je navela i da će EBRD investirati u izgradnju pruge na Koridoru 10 kroz Srbiju, ističući da je to projekat koji će trajati najmanje do 2014. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: