Drugi talas H1N1 jači od prvog

U Srbiji je tokom protekle nedelje od novog gripa obolelo 75.000 ljudi a većina je imala blagu kliničku sliku, piše "Blic".

Izvor: B92

Utorak, 15.12.2009.

00:15

Default images

U skoro svim okruzima evidentan je povećan broj obolelih. Tokom jedne nedelje obolelo je jedan odsto stanovništva, dok je umrlo dvoje ljudi, kaže za "Blic" Vladimir Petrović, član Radne grupe za pandemiju gripa. Većina obolelih je imala blagu kliničku sliku koja je trajala tri-četiri dana. Nisu bili ni upućivani na bolničko lečenje, objašnjava dr Petrović.

On dodaje da epidemiolozi dodatno pokušavaju da stabilizuju situaciju, ali da bez vakcinacije teško da će moći da je drže pod kontrolom duže od dve nedelje.

Ministar prosvete Žarko Obradović izjavio je sinoć da će prvo polugodište u školama u Srbiji zbog gripa biti prekinuto u petak, 18. decembra i nastavljeno od 11. januara do 22. januara, a da će drugo polugodište početi 25. januara.

Epidemiolozi kažu da je za sada ova mera dovoljna kako bi se na neki način usporila aktivnost gripa dok ne počne vakcinacija.

Novi kontingent vakcina protiv gripa od 120.000 doza danas stiže u Srbiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: