LDP: Amandmani na predlog budžeta

LDP je saopštio da je podneo niz amandmana na predlog budžeta za 2010. godinu, kojima traži preraspodelu budžetskih rashoda.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.12.2009.

16:18

Default images

Kako se navodi u saopštenju, amandmanima se traži drastično smanjivanje subvencija javnim preduzećima, gubitašima i ulaganje tog novca u obrazovanje, nauku, poljoprivredu i za mlade.

"Subvencije moraju biti drasticno smanjene zato što se one godinama uglavnom troše na bezobrazno visoke plate u javnim preduzećima, pogotovo rukovodećih struktura imenovanih političkim odlukama, iako proizvode gubitke koje svi plaćamo", naveo je LDP.

Predložena je i dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju i izmene budžeta koji će uvesti garanciju pune starosne penzije za one koji su radili pun radni vek i delimicno ujednacavanje penzija na garantovanom nivou za one koji su otisli u penziju kraćim stažom.

LDP zahteva i promenu sistema naplate poreza na dodatu vrednost, pogotovo za mala i srednja preduzeća koja, kako kaže, propadaju pod pritiskom naplate PDV-a unapred.

Kako se navodi, traži se odvajanje znatno više novca za rad Državne revizorske institucije da bi iduće godine bilo moguće angažovanje višestruko većeg broja revizora koji bi mogli efikasno da kontrolišu sva ministarstva, agencije i politicke stranke.

Poslanička grupa LDP zatražila je i hitne konsultacije sa ministarkom finansija Srbije Dianom Dragutinovic da se u budžet unesu tražene izmene, piše u saopštenju.

Skupština Srbije će sutra početi raspravu o Predlodu državnog budžeta za 2010. godiu kojim je predvidjen deficit od 107 milijardi dinara - 656 milijardi dinara prihoda i 763 milijardi dinara rashoda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: