Nezadovoljni radnici "Budimke"

Agencija za privatizaciju četvrti put je dala šansu kupcima Budimke, da pokrenu proizvodnju i razreše nagomilane probleme. Radnici nezadovoljni odlukom.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.12.2009.

15:22

Default images

Radnici koji su već dve nedelje u štrajku, odlučili su da narednih dana počnu jednočasovne blokade saobraćaja. Radnici kažu da se solidarišu i sa kolegama iz Lapova, koji su im pravi uzor da istraju u štajku do ispunjenja zahteva.

Predsednik štrajkačkog odbora radnika Budimke kaže da je vrlo čudna odluka Agencije za privatizaciju da se četvrti put da šansa kupcima ovog preduzeća, koji do sada nisu ispunili nijedan uslov kupoprodajnog ugovora.

“Ostavlja se, dakle kupcu još vremena, da ne znam ni ja šta treba da uradi. Znači sve zakonske norme su prošle, Budimka ne radi godinu i nešto dana. 12 plata su nam dužni, bolovanja, putne troškove i knjižice, naravno, ono što je najbitnije, ljudi ne mogu da se leče“, kaže predsednik štrajkačkog odbora Milenko Nikolić.

Iako su od direktora dobili opomene pred otkaz, zbog nezakonitog štrajka, predstavnici štrajkačkog odbora nemaju nameru da odstupe, kao ni radnici koji su u štrajku.

“Šta može da bude gore? Ne radimo, platu ne primamo, proizvodnju nemamo. Znači gore ne može da bude, samo možemo da dobijemo nešto bolje.“

“Jer imamo 12 zaostalih plata, decu koja čekaju ujutru da im damo za doručak, struju koju svaki dan očekujemo da nam isključe. Ne znamo kako se snalazimo. Dosad smo mogli po tuđim njivama zaraditi neki dinara, pada sneg, hvata nas. Zato smo ovde, jer kad progovori želudac, razum tu više ne vlada.“

Direktor Milorad Rakčević, kaže da će Budimka u narednih šest meseci rešiti većinu problema, što će biti vidljivo i ranije, jer je Agencija za privatizaciju dala rok od dva meseca.

“Radnici su u pravu za plate, ali nisu u pravu kada traže sve odjedanput plate. Ja sam došao pre mesec i po dana i ne može preko noći. Počelo je sa isplatama plata, napravili smo plan kako ćemo da uradimo i pomažu nam, znači, okruženje, društveno-političke organizacije, banke".

"Upravo mi je jedna banka danas rekla da ćemo krajem meseca dobiti kredit od 50 miliona i s tim rešavamo sve“, objašnjava generalni direktor “Budimke“ a.d. Požega Milorad Rakčević.

U naredna dva meseca osim pokretanja proizvodnje, trebalo bi da bude namiren i dug manjinskim akcionarima, jer je i to jedan od zahteva Agencije za privatizaciju.

Međutim, radnici u štrajku će podneti krivičnu prijavu protiv odgovornih u Agenciji, jer su novim kupcima izašli više puta u susret i tako omogućili kršenje zakonske regulative.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: