Voz s eksplozivom napustio Resnik

Međunarodni voz koji za Grčku prevozi 400 tona eksplozivnog materijala, zbog blokade pruge u Lapovu, nakon više od 8 sati napustio je stanicu u Resniku.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 07.12.2009.

09:38

Default images

Voz je posle čekanja od osam sati usmeren na alternativni pravac preko Požege. Zbog opasnih materija voz su do odlaska sa stanice obezbeđivali pripadnici sektora za vanredne situacije i policije. Blokada u Lapovu zaustavila je još jedan međunarodni voz i dva putnička u unutrašnjem saobraćaju, i za njih su “Železnice Srbije” organizovale autobuski prevoz.

U poslednjih šest meseci “Železnice Srbije” zbog blokada izgubile su 140 miliona dinara, kaže šef Medija centra tog javnog preduzeća Nenad Stanisavljević.

“Železnice Srbije trpe ogromne gubitke. Jedan dan blokade pruge ‘Železnice’ košta direktno i indirektno 10 miliona dinara”, navodi on.

“To se podrazumeva posebno u teretnom saobraćaju, zbog obaveznog plaćanja finansijskih penala inostranim železničkim upravama i korisnicima prevoza, zbog kašnjenja kompozicija, zbog dodatnog angažovanja voznih sredstava i dužeg putovanja”, objašnjava Stanisavljević.

“A što se tiče putničkog saobraćaja, obavezuje nas međunarodni sporazum da smo dužni da, po putniku, zbog kašnjenja nadoknadimo između 10 i 30 posto od cene karte, a u nekim slučajevima moramo da im obezbedimo smeštaj”, kaže on.

Ministar Infrastrukture Milutin Mrkonjić tražio je od MUP-a da se uključi u rešavanje ovog problema, i pozvao nezadovoljne radnike da probleme ne rešavaju blokadom puteva i pruge.

"Radnike molim da nezadovoljstvo iskazuju na primeren način jer su i njihovi životi ugroženi blokiranjem pruga", rekao je Mrkonjić.

On je apelovao na sve da shvate da "pruga nije put" i da "voz ne može samo da stane" ističući da se pruge moraju udaljiti nezadovoljni radnici koji "i kod mene i u Vladi imaju prioritet". Radnici "Prvog maja" su u više navrata, prošlog meseca kao i letos, blokirali prugu Beograd Niš.

Vlasnik preduzeća "Prvi maj" radnicima duguje od deset do 12 plata i doprinose. Građevinsko preduzeće iz Lapova prodato je 2006. godine za 82 miliona dinara, a većinski vlasnik je postala Autovojvodina iz Novog Sada.

Poslovodstvo Građevinsko-industrijskog kombinata "Prvi maj" je ranije večeras saopštilo da ukoliko radnici tog preduzeća, koji od jutros drže u blokadi međunarodnu prugu Beograd-Niš, ne prihvate ponuđeni sporazum biće pokrenuta procedura stečaja.

"Poslovodstvo kombinata ostaje pri stavu da radnicima obezbedi isplatu zaostalih zarada saglasno sa postignutim sporazumom kojim se predviđa prodaje dela imovine, ali ako ga radnici ne prihvate pokrenućemo proceduru stečaja", navodi se u saopštenju koje je potpisao generalni direktor Velimir Radenović.

Samostalni sindikat privatizovane građevinske firme "Prvi maj" ocenio je neozbiljnom najavu poslovodstva da će pokrenuti proceduru stečaja ako radnici, koji drže u blokadi prugu Beograd-Niš, ne prihvate ponuđeni sporazum o isplati zarada prodajom dela imovine tog kombinata.

"Poslovodstvo je i do sada radilo šta im je volja, ne misleći na radnike i na pokretanje proizvodnje i neka rade svoj posao a mi ćemo svoj", rekao je sekretar Samostalnog sindikata u "Prvom maju" Nebojša Stanković.

Naglašavajući da "poslovodstvo radnicima dve godine nije isplaćivalo zarade i da su plate ovog leta dobili za prošlu godinu zahvaljujući posredovanju predstavnika Vlade Srbije", Stanković je kazao i da radnici nisu svojom voljom otišli na plaćeno odsustvo, već da ih je poslodavac poslao.

Blokada pruge do isplate zarada

Zaposleni u građevinskom kombinatu “1.Maj” iz Lapova ponovo su danas blokirali međunarodnu prugu Beograd-Niš pošto pregovori sa poslodavcem, uz posredovanje radne grupe Vlade Srbije, nisu dali rezultate.

Radnici naglašavaju da će pruga biti konstantno u blokadi sve dok im ne budu isplaćene zaostale zarade i povezan radni staž.

Dok svih 11 neisplaćenih zarada ne bude na tekućim računima radnika u protestu, međunarodna pruga Beograd-Niš neće biti deblokirana, tvrde lideri sindikalne organizacije građevinskog kombinata “Prvi maj” iz Lapova.

Ovog puta, kako kaže sekretar sindikata “Prvog maja” Nebojša Stanković, neće popustiti jer većinski vlasnik ovog privatizovanog preduzeća tokom pregovora nije pokazao ni trunku razumevanja za svoje zaposlene koji mesecima nisu primili ni dinara.

Radnici naglašavaju da su više puta bili prevareni i da to više neće dozvoliti. Postavili su duplo veći šator nego prošlog puta na koloseke, založili furune i tvrde da se neće pomeriti dok ne dobiju novac kako bi preživeli zimu.

Građevinsko-industrijski kombinat “Prvi maj” ne radi od decembra prošle godine, a radnici su poslati na plaćeno odsustvo uz obaveznu minimlanu zaradu koja nije isplaćivana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: