SDP: Dekriminalizovati lake droge

Hrvatska SDP založila se za dekriminalizaciju lakih droga, dok vladajuća HDZ odbacuje taj predlog uz obrazloženje da ne prihvata podelu na lake i teške droge.

Izvor: B92

Četvrtak, 03.12.2009.

16:06

Default images

Tokom saborske rasprave o Predlogu izmena Zakona o suzbijanju zloupotrebe opojnih droga, svi poslanički klubovi su podržali predložene izmene kojima je, pored ostalog, predviđeno da Ministarstvo zdravlja preuzme nadležnost nad kontrolom prometa svih supstanci koje se mogu upotrebiti za izradu droga.

Šime Lučin, poslanik najjače opozicione Socijaldemokratske partije i bivši ministar policije u vladi Ivice Račana, kazao je da se u Evropi, za razliku od Hrvatske, rasprave vode u smeru legalizacije droga da bi se smanjio kriminal. Naveo je da SDP nije za legalizaciju, već za dekriminalizaciju lakih droga.

On je rekao da se ne slaže s ocenama da je pušenje marihuane uvod u zavisnost, ocenivši da bi tada 150.000 Hrvata koji su priznali da su pušili "travu" bili zavisnici.

Poslanik vladajuće Hrvatske demokratske zajednice Ivan Bagarić rekao je da će ta stranka ostati pri stavu da se treba boriti protiv droge, jer ne priznaje podele na lake i teške droge.

Poslanica Hrvatske seljačke stranke Marijana Petir istakla je da prioritet predstavlja obračun s onima "koji i dalje, zadovoljno trljaju ruke nad svežnjevima krvavih novčanica".

Predloženim izmenama Zakona o suzbijanju zloupotrebe opojnih droga omogućava se i uništavanje droga i pre pravosnažne presude.

Poslanici raspravljaju i o izmenama zakona o udžbenicima, kojima se predlaže da udžbenici za osnovne i srednje škole važe najmanje četiri godine i da se o njima odlučuje na nivou škole, a ne, kao do sada, svaki učitelj posebno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: