Izmenjena optužnica protiv Ećima

Bivši čelnik DB RS Ljuban Ećim nije više optužen za prodaju heroina i kokaina pošto je Tužilaštvo odustalo od optužbe za drogu i zločinačko udruživanje.

Izvor: B92

Četvrtak, 03.12.2009.

14:09

Default images

Izmenjena optužnica tereti Ećima za nedozvoljeno držanje oružja i falsifikovanje isprave. Zamenik specijalnog tužioca za organizovani kriminal Jovica Jovanović rekao je u nastavku suđenja optuženima za šverc i prodaju oko 53 kilograma droge da je zbog nedostatka dokaza odustao od krivičnog gonjenja Ećima za drogu i zločinačko udruživanje.

Jovanović je pročitao izmenjenu optužnicu u kojoj se Ećim više ne dovodi u vezu sa drogom, a optužnica je izmenjena i u delovima vezanim za količinu i cenu droge koju je prodavala organizovana kriminalna grupa prvooptuženog Željka Radovanovića.

Ećim, koji je tokom rata u BiH bio zamenik banjalučkog centra Državne bezbednosti Republike Srpske, prvobitnom optužnicom bio je optužen da je ostalim članovima grupe davao uputstva o načinu prodaje droge i primao i čuvao novac dobijen od prodaje heroina i kokaina.

Ećim je u medijima pominjan kao finansijer skrivanja haškog optuženika Radovana Karadžića i blizak saradnik bivšeg pukovnika DB Srbije Milorada Ulemeka i komandanta paravojne formacije Tigrovi Željka Ražnatovića Arkana.

Ećim je na početku suđenja u oktobru 2008. godine rekao da nema veze "sa gramom droge" niti sa narko mafijom i da mu je pištolj CZ-99 za koji nije imao dozvolu poklonio Ražnatović, a da je lične dokumente na ime njegovog kuma Milana Njegovana dobio jer mu je bila ugrožena bezbednost.

"Ceo život smo u tajnoj policiji izdavali dokumente na druga imena, pa sam tako i ja dobio dokumente na ime mog kuma. Dobio sam početkom 2007. godine informacije da ću biti uhapšen posle navoda u medijima o skrivanju Karadžića, a onda su me povezali sa drogom", rekao je Ećim i dodao su ga u obaveštajne službe povezivale sa "raznim stvarima, čak i sa prostitucijom", ali da se nije nadao da će ga povezati i sa drogom.

Ećim, koga zastupa advokat Zdenko Tomanović, od juna se brani sa slobode, pošto je položio jemstvo u vrednosti od 400.000 evra.

Sudija Milena Rašić odložila je danas nastavak suđenja za sutra da bi stranke u postupku mogle da se upoznaju sa izmenjenom optužnicom.

Policija je u decembru 2007. godine, prilikom hapšenja u stanu koji su koristili članovi grupe našla ukupno 48,7 kilograma heroina i 4,2 kilograma kokaina i 29.000 evra, a u kući koju je koristio Ećim nađeno je 157.800 evra.

Kod članova grupe su prilikom hapšenja, kako je tada saopštila policija, nađeni oružje, eksploziv i falsifikovane isprave.

Optuženi su i Željko Radovanović (1973), zvani Votka, iz Bijeljine, Aleksandar Stevanović (1967), zvani Sale Pauk, iz Loznice, Velimir Bila (1971), zvani Bile, iz Petrinje u Hrvatskoj, Predrag Njegovan (1966), zvani Peđa, iz Nove Gradiške u Hrvatskoj,, Igor Ranković (1976), iz Bijeljine, Veljko Banović (1973), iz Beograda, Veselin Pejović (1963), zvani Prika, iz Nikšića, i Istok Lazarević (1974), iz Niša.

Prvooptuženi Radovanović je u bekstvu i njemu se sudi u odsustvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: