Težak put do potomstva

Prema procenama lekara, oko 15 odsto parova u Srbiji ima problem sa začećem, pišu “Večernje novosti”.

Izvor: B92

Nedelja, 29.11.2009.

01:44

Default images

Kako navodi ovaj list, gotovo 100 000 žena u Srbiji ima potrebu za veštačkom oplodnjom, a pojedina istraživanja pokazuju da se svaki treći muškarac i svaka treća žena suočavaju sa primarnim sterilitetom. Statistika kaže i da svaka treća žena koja je ušla u proces vantelesne oplodnje dobije bebu.

Prema rečima Nebojše Radunovića, načelnika odeljenja za humanu reprodukciju Instituta za ginekologiju i akušerstvo u Višegradskoj, problem sa neplodnošću iz decenije u deceniju postaje sve veći.

Kvalitet muškog semena drastično je opao za poslednjih pola veka, a osim hroničnog stresa, na to su uticali globalno zagađenje, puno pesticida u ishrani, pušenje i alkohol.

Uz to, podseća Radunović, žene se sve kasnije odlučuju na majčinstvo.

“Optimalno vreme za rađanje je pre tridesete, a ako posle godinu dana aktivnog seksualnog života i proverene funkcije jajnika, jajovoda, semena, materice i hormonskog statusa i dalje nema začeća, vreme je da se razmisli o drugim rešenjima”, poručuje on.

“To može da bude stimulacija jajnika ili aistirana reprodukcija. Normalno, pre tridesete godine žene, mogućnost da se zatrudni je četiri puta godišnje”, kaže Radunović.

Načelnica Republičkog centra za planiranje porodice Katarina Sedlecki, kaže da sve studije pokazuju da je prvi prekid trudnoće, ili više njih, glavni uzrok sekundarnog steriliteta žena.

“Drugi veliki problem i uzrok je nedovoljna kontrola polno prenosivih infekcija, a naročito hlamidije. Tako je manir da se rađanje, ne samo kod nas, odlaže za kasnije, a u tom međuperiodu se ne čuva reproduktivno zdravlje”, upozorava ona.

Svaki pokušaj veštačke oplodnje košta od 220 000 do 290 000 dinara. Od kada je program vantelesne oplodnje o trošku RZZO počeo 1. oktobra 2006. godine, rođeno je 613 dece, a u program su uključene 2 872 žene.

Ministarstvo zdravlja i Republički zavod za zdravstveno osiguranje pokrenuli su proceduru za proširenje prava na vantelesnu oplodnju na teret Fonda sa jednog na dva pokušaja za sve parove, koja će početi od 1. januara 2010. godine.

Svi detalji o uslovima da bi parovi konkurisali za besplatan pokušaj mogu se naći na sajtu RZZO.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: