Štrajkuju radnici Budimke iz Požege

Više od polovine zaposlenih u preduzeću "Budimka" Požega od juče je stupilo u štrajk.

Izvor: B92

Petak, 27.11.2009.

13:23

Default images

Oni zahtevaju da im se isplati 12 ličnih dohodaka, ali i da se poništi privatizacija, jer novi vlasnici do sada nisu ispunili nijednu ugovornu obavezu prema Agenciji za privatizaciju. Novi generalni direktor "Budimke" Milorad Rakčević danas je bio službeno odsutan, ali je rekao da će u ponedeljak biti dostupan za medije.

Ipak, obezbeđenje, po nalogu direktora, novinarima nije dozvolilo ulazak u prostorije štrajkača, pa su radnici izašli ispred fabrike, kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo i ovim postupkom uprave.

Zaposleni u preduzeću “Budimka” Požega godinu dana ne primaju plate ni nadoknadu putnih troškova, a nisu im overene ni zdravstvene knjižice.

Zbog toga su izlaz iz magle lažnih obećanja i nada novih vlasnika, kako oni kažu, potražili u štrajku.

"Da tu radi proizvodnja, da je on spremio za proizvodnju mazut, da je spremio šećer, da je spremio ambalažu, pa da kažemo – ‘evo ljudi, novi direktor, spremno je sve, krećemo’“, “Znači, ova agonija tražimo da se jednom prekine, da dođe kraj ovome, jer sa ovim kupcima, evidentno je da nema budućnosti i perspektive ovo preduzeće”, kažu neki od zaposlenih.

Predsednik štrajkačkog odbora Milenko Nikolić kaže da štrajkači neće odustati od zahteva, a nadaju se poništavanju privatizacije, jer novi vlasnici nisu ispunili ugovorne obaveze.

“Mi se nadamo da ćemo posle toga uspeti, da kroz akcijski fond Republike Srbije dođemo do stvaranja novog menadžmenta, do nove poslovne politike. Tako da ‘Budimka’ proba da na nekim novim osnovama izađe iz ove krize”, rekao je Nikolić.

Predsednik Samostalnog sindikata i štrajkački odbor kažu da štrajk podržava 64 od 108 zaposlenih.

Sa druge strane, predsednik Asocijacije nezavisnih sindikata preduzeća “Budimka” Janko Markićević kaže da su opravdani zahtevi štrajkača ali da taj sindikat ipak ima poverenja u novi menadžment, pa zato i ne podržava ovaj štrajk.

“Da sačuvamo svoja radna mesta i da dođemo, normalno, do svojih zarada, pokretanjem proizvodnje, opstankom preduzeća i ničim nismo ugrožavali privatizacioni proces u celom postupku”, naveo je Markićević.

“I ovog puta smo podržali, pružajući šansu generalnom direktoru, sa svojim obećanjima, da pokuša da preduzeće izvuče iz krize i da preduzeće ne ode u stečaj”, kaže on.

Radnici koji su u štrajku smatraju da je sindikatima mesto uz radnike, a ne uz direktora.

Ukoliko ne dođe do ispunjenja zahteva, oni najavljuju blokade saobraćajnica i pruge, jer drugog izlaza nemaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: