Dubai u dugovima zbog krize

Uprkos velikom bogatstvu i spretnom investiranju u grad koji je postao elitna destinacija, Dubai je u dugovima zbog svetske ekonomske krize.

Izvor: B92

Petak, 27.11.2009.

12:50

Default images

Ekonomska kriza je osakatila privredu Dubaija, najpoznatijeg od sedam Ujedinjenih Arapskih Emirata. Vlasti Dubaija od svojih poverilaca traže odgađanje otplate dugova za šest meseci, jer ne mogu da skupe gotovo 60 milijardi dolara koje državna investiciona kompanija “Dubai vorld” duguje brojnim poveriocima.

U velegradu Dubaiju, u kojem se uzdiže najviša zgrada na svetu "Burj Dubai", ovih dana stoje svi radovi na izgradnji.

Uprkos velikom bogatstvu i spretnom investiranju u grad koji je postao elitna poslovna i turistička destinacija, Dubai grca u dugovima zbog svetske ekonomske krize.

Državni investicioni fond “Dubai vorld” ne može da otplati skoro 60 milijardi dolara dugova dospelih za naplatu brojnim poveriocima.

Vlasti tog emirata su pokrenule akciju izdavanja državnih obveznica, ali je prikupljena samo šestina potrebnih sredstava.

Ekonomista Kamel Vazne s Američkog univerziteta u Bejrutu kaže da Dubai nije jedini koji se našao u dugovima.

“U klimi ekonomskih teškoća, Dubai radi isto što i druge zemlje u svetu. To je stari kejnzijnaski koncept da se u vreme krize prihvati deficit. Mislim da Dubai treba da svoj deficit finansira prodajom obveznica, što on i čini. To bi u budućnosti moglo da postane teret vlastima, ukoliko ubrza rast dugovanja”, navodi on.
Velegrad na moru iznikao iz peska postao je poznat kao najekstravagantnija turistička destinacija na svetu: od veštačkih ostrva preko najluksuznijih nekretnina do elitnog šopinga.

Sada su cene nekretnina pale za 50 odsto. Radnici, uglavnom poreklom iz drugih država, dobili su otkaze i vratili se u rodne zemlje.

Ekonomija Dubaija je zasnovana na turizmu. Grad se inače smatra jednim od najvažnijih finansijskih centara na Bliskom istoku.

Zato je potrebno da se u Dubai život vrati što pre, objašnjava ekonomski analitičar iz Bejruta.

“Potrebno je da ostvare rast ekonomije, vrate poverenje u bankarski sistem i smanje nezaposlenost. To će donekle otkloniti pritisak na sektor nekretnina i odagnati finansijsku krizu”, rekao je Vazne.

Da li će Dubai uspeti da održi prestiž i otplati svoje dugove?

Grad-država nema izvore nafte kao njeni susedi čak i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Kompanija “Dubai vorld” nosi savršeno ime: to je svet u Dubaiju, i Dubai u svetu.

Ipak, u svetu je kriza, a Dubai bi mogao da povuče mnoge slične gradove u ponor dublji od Persijskog zaliva.

Zato prizori obustavljene gradnje kao da ističu da je kriza od Dubaija, koji je nestvarno prazan, stvorila velegrad duhova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: