Karzai ponudio pomirenje talibanima

Avganistanski predsednik Hamid Karzai ponudio je, na veliki muslimanski praznik Kurban-barjam, pomirenje talibanima i ostalim protivnicima.

Izvor: B92

Petak, 27.11.2009.

10:00

Default images

"Još jednom pozivam našu braću, talibane, Hezb-e-Islami i sve koji su daleko od svoje zemlje i koji su uzeli oružje protiv svoje zemlje, da se vrate zbog mira, stabilnosti i prosperiteta", rekao je Karzai, obraćajući se novinarima ispred predsedničke palate u Kabulu, preneo je Rojters.

Hezb-e-Islami su sledbenici bivšeg komandanta gerilaca koji su se borili protiv Sovjeta i koji podržavaju ciljeve talibana.

Karzai je čak u govoru prilikom svoje inauguracije rekao da bi pobunjenici mogli biti pozvani sledeće godine da prisustvuju sastancima velikog veća.

Nacionalno pomirenje jedan je od glavnih ciljeva novog petogodišnjeg predsedničkog mandata Karzaija koji je počeo prošle sedmice.

SAD su podržale napore avganistanskih vlasti o pomirenju sa ekstremistima. Talibanski vođa Mula Omar odbacio je Karzaijev predlog i pozvao Avganistance da prekinu veze sa svojom "lakejskom" vladom.

Talibanski pobunjenici su ove godine pojačali napade na koalicione snage, zbog čega se bezbednosna situacija u Avganistanu veoma pogoršala. Američki predsednik Barak Obama će, zbog toga, kako se očekuje, sledeće sedmice najaviti slanje pojačanja u tu zemlju.

Trenutno je u Avganistanu raspoređeno oko 110.000 stranih vojnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: