Petak, 20.11.2009.

19:15

Sajam učeničkog preduzetništva

Na Regionalnom sajmu učeničkog i omladinskog preduzetništva u Kragujevcu, svoje usluge i proizvode predstavilo je 107 učeničkih preduzeća.

Izvor: B92

Default images

Na Četvrtom sajmu učeničkog i omladinskog preduzetništva, koji je održan u Kragujevcu, srednjoškolci su pokazali veliki talenat za biznis. U konkurenciji više od stotinu učeničkih preduzeća, za najbolja dva proglašena su “Čoko mejl” Trgovinsko-ugostiteljske škole “Toza Dragović” iz Kragujevca i kompanija “Biokosan” Tehnološke škole iz Paraćina.

Menadžere ova dva preduzeća, norveški donatori nagradili su boravkom u letnjem kampu u Sutomoru.

Na Regionalnom sajmu učeničkog i omladinskog preduzetništva u Kragujevcu, svoje usluge i proizvode predstavilo je 107 učeničkih preduzeća iz 17 škola centralne Srbije.

Ova manifestacija pokazala je da mladi imaju volju i želju da rade, ali i da su njihove ideje i kreativnost neiskorišćen resurs u Srbiji.

Uz pomoć profesora mentora učenici su oformili preduzeća , osmislili logo i ime kompanije, pokrenuli proizvodnju, vodili računa o budzetu i trudili se da ostvare profit.

Ponuda na Sajmu bila je raznolika, pa se mogla pazariti zdrava hrana, likeri, pokućstvo pa čak i IT proizvodi.

Vršnjaci iz Jagodine dosetili su se da recepturu za pravljenje likera svojih baka iskoriste kako bi unovčili porodičnu tradiciju.

Iako učenička preduzeća daju odlične rezultate i u najboljem svetlu prikaciju potencijale srednjoškolaca, uvođenje ove prakse u redovnu nastavu još uvek je na dugačkom štapu.

Program “Učeničko preduzetništvo” u našoj zemlji realizuje norveška neprofitna organizacija Biznis inovativni programi.

Oni se nadaju da će projekat dati približno dobre rezultate norveškim, jer se očekuje da će bar deo učenika po završetku školovanja započeti sopstveni biznis.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: