Marić: Sistem za vanredne situacije

Načelnik sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić izjavio je da je u Srbiji potrebno uspostaviti sistem reagovanja u vanrednim situacijama.

Izvor: B92

Sreda, 11.11.2009.

10:24

Default images

On se nada da će u decembru biti usvojen zakon u toj oblasti. Marić je rekao da su iz tog sektora MUP-a u protekla tri dana upozoravali da je moguć porast vodostaja u istočnom delu Srbije, ali da zasad situacija nije opasna, jer su lokalna samouprava i nadležne službe reagovale preventivno.

On je istakao da nije bilo toliko padavina koje bi izazvale opasnost, ali da je potrebno biti oprezan u narednom periodu i rekao da se nada da će u decembru biti usvojen Zakon o vanrednim situacijama i da će potom profunkcionisati taj sistem u pogledu reagovanja, pripreme, preventive i planiranja.

Ideja je da se usvajanjem tog zakona integrišu sve službe koje se bave vanrednim situacijama na jednom mestu i stvori snažan i efikasan sistem, istakao je Marić.

On je dodao da je ideja da civilna zaštita dobije ulogu koju je imala ranije, da preventivno deluje u vanrednim situacijama, da lokalna samouprava bude centralna u reagovanju u vanrednim situacijama i da je neophodno uspostaviti sistem koji će da kažnjava propuste.

Marić je rekao da će do usvajanja potrebnog zakona upozoravati nadležne službe i lokalnu samoupravu da preduzmu mere da se ne bi događali problemi kao što ih je bilo ovih dana u Užicu i Bujanovcu.

Upitan o klizištima na području Nove Varoši, Marić je rekao da se očekuje da u toku prepodneva i opštinske vlasti i štab za vanredne situacije donesu odgovarajuće odluke o uključenju mehanizacije, kojim bi se klizište pokušalo sanirati.

On je izjavio da očekuje da će ljudima biti ukazana pomoć, ističući da se u ovom trenutku radi drenaža terena da bi se smirila krizna područja i da očekuje da će se to brzo sanirati i u evakuaciji ljudi biti zbrinuti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: