Ljubav posle pada Berlinskog zida

Jedan nemačko- poljski par uspeo je da se sretne tek nakon pada Berlinskog zida, 50 godina pošto su se upoznali, u tada podeljenoj Nemačkoj.

Izvor: B92

Petak, 06.11.2009.

01:53

Default images

Kako se približava 9. novembar i dvadeseta godišnjica pada Berlinskog zida, sve je više podsećanja na potresne priče o ljudima čiju su sudbinu krojili rat i Berlinski zid. Tako stiže i priča o jednom nemačko-poljskom paru. Njihovu ljubav nije prekinulo ni 50 godina razdvojenosti, a pad "Gvozdene zavese" postao je trenutak koji nikada neće zaboraviti.

Ljubavna priča Elvire Profe i Fortunata Mackjeviča počela je u nemirnim posleratnim vremenima, 1945. godine, kada su saveznici pomerili granice Poljske, a milioni Nemaca proterani iz zemlje koju su smatrali svojom.

U januaru 1946. godine, Elvira je bila jedna od malobrojnih Nemaca koji su ostali u gradu Bervaldeu, čije je ime promenjeno u Mješkovice, kada je posle poraza nacista pripao Poljskoj.

Fortunat se tada tek doselio jer je njegovo mesto u prekrajanju granica pripalo Sovijetskom savezu.

Upoznali su se kada se ona, kao privilegovana ćerka nemačkog bogataša vratila iz logora u Sibiru, gde joj je od teškog rada oštećena kičma.

Imala je 20 godina i već je bila seda, priseća se Fortunat.

"Kako je mogla da bude lepa kada je imala 30 kilograma. Bila je sama kost i koža. Izgledala je tako slabo, poljubio sam je u čelo iz sažaljenja, a ne zato što mi se dopala“, rekao je Fortunat Mackjevič.

Elvira je pokucala na vrata porodice Mackjevič moleći za hranu. Oni su je prihvatili i uskoro je za namirnice pomagala u kućnim poslovima.

Fortunat je svako veče pratio do kuće i vremenom su se zbližili. Odlazak u opštinu po dozvolu za venčanje, pretvorio se u noćnu moru.

"Pitali su ga ko sam ja, a kada su saznali da sam Nemica, i još ćerka nekadašnjeg vlasnika fabrike, kapitalste, rekli su da sam državni neprijatelj koga treba oterati", rekla je Elvira Profe.

Njena porodica odmah je proterana iz grada, a dvoje mladih uspelo je da razmeni fotografije.

Fortunat se 1960. godine oženio, ali ubrzo ga je žena napustila i otišla u Ameriku. Elvira se nije udavala i posle odlaska iz Poljske pomogla je porodici da ponovo podigne fabriku.

Pedeset godina kasnije, na radiju je čula da je pao Berlinski zid. Nije oklevala ni trenutak, odmah je pokušala da nađe staru ljubav.

Iako je prvi pokušaj bio neuspešan, Elvira je bila uporna, pronašla ga je 1995. godine u gradu Mlinari.

"Pedeset godina je prošlo, a izgledalo je kao da se nismo razdvajali. I od tada smo stalno zajedno, neverovatan je taj osećaj, pomalo čudan“, rekao je Fortunat Mackjevič.

Par već 14 godina živi u srećnom braku, a zajednički dom sagradili su u mestu gde su se upoznali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: