Prosleđeni dokazi o huliganima

Sudiji izvestiocu Ustavnog suda Srbije prosleđeni su dokazi o 14 ekstremnih navijačkih grupa čiju je zabranu tražio republički javni tužilac.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.11.2009.

17:07

Default images

Portparol suda Dejan Milić izjavio je da je sudiji izvestiocu koji postupa po predmetu zabrane delovanja 14 ekstremnih navijačkih grupa "Partizana", "Crvene zvezde" i "Rada" prosleđeni su dokazi koje je toj sudskoj instanci dostavio republički javni tužilac Slobodan Radovanović.

Milić je u izjavi Tanjugu precizirao da je obimna dokumentacija koju je dostavio Radovanović prosleđene sudiji izvestiocu, koji je određen za obrađivača predmeta.

Radovanović je polovinom oktobra ove godine predložio Ustavnom sudu Srbije zabranu rada i delovanja 14 ekstremnih podgrupa navijačkih klubova "Partizana", "Crvene zvezde" i "Rada". On je, tada precizirao da je reč o navijačkim grupama "Alkatraz", "Belgrejdbojs", "Ludaci Padinska Skela", "Ultra bojs", "Ultras", "Anti Romi"...

Zabrana tih podgrupa i njihovo brisanje iz registra, kako je objasniio tužilac, predložena je zbog delovanja koje je usmereno na nasilno rušenje ustavnog poretka, kršenje zajamčenih ljudskih i manjinskih prava i izazivanja rasne, nacionalne i verske mržnje.

Odluku o zabrani delovanja pojedinih političkih organizacija, sindikalnih uduženja ili udruženja građana čije je delovanje usmereno na nasilno rušenje ustavnog poretka, na kršenje zajemčenih ljudskih ili manjinskih prava i na izazivanje rasne, nacionalne ili verske mržnje može doneti isključivo Ustavni sud Srbije.

Ispunjenje bilo koja od ta tri uslova može biti ustavno-pravni osnov za zabranu delovanja takvog udruženja, a ovlašćeni predlagači za takvu incijativu su vlada, Republičko javno tužilaštvo ili ministarstva koje vodi registar stranaka i udruženja.

Zahtev mora biti dobro obrazložen, a Ustavni sud, ukoliko je to potrebno, od podnosioca predloga može zahtevati dopunu argumenata razloga, obrazloženja i organizovati javnu raspravu ili stručne konsultacije u okviru Ustavnog suda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: