Poslanici besplatno uče engleski

Poslanici u skupštini Srbije troše novac građana i za sticanje elementarnih znanja.Naime, oni besplatno uče i engleski, piše "Danas".

Izvor: B92

Četvrtak, 29.10.2009.

01:36

Default images

Pored brojnih privilegija koje već koriste, poput besplatnog prevoza i parkiranja, hotelskog smeštaja i nadoknada za odvojeni život, poslanici Narodne skupštine Srbije odnedavno imaju i mogućnost učenja engleskog jezika, i to za džabe. Troškove njihovog usavršavanja pokriva parlament iz budžetskih sredstava, tj. građani i privreda Srbije, poreski obveznici.

Ušteda poslanika po ovom osnovu u proseku iznosi između 15.000- 30.000 dinara, koliko koštaju kursevi stranih jezika za "obične", neprivilegovane građane.

Budžetske pare za učenje stranog jezika koriste, između ostalih, bivši gradski sekretar za kulturu Gorica Mojović, albanski lider Riza Halimi, sandžački političar Esad Džudžević, Miloš Aligrudić iz DSS-a, itd.

Osim ove privilegije besplatnog učenja stranog jezika, narodni poslanici imaju pravo na besplatan prevoz u železničkom, drumskom, javnom gradskom i rečnom saobraćaju na teritoriji Srbije u svim pravcima i za neograničen broj putovanja.

Imaju i pravo na naknadu troškova za korišćenje privatnog automobila u visini 15 odsto cene litra pogonskog goriva po obračunskom kilometru, a prema listi udaljenosti prebivališta.

U dane održavanja sednica poslanici imaju pravo na naknadu troškova za hotelski smeštaj u hotelima prve kategorije.

Poslanici iz unutrašnjosti imaju pravo i na naknadu na ime zakupa stana, u visini do 35.000 dinara. Članu parlamenta koji koristi ovo pravo pripada i nadoknada za odvojeni život u iznosu 40 odsto prosečne mesečne zarade po zaposlenom u privredi Srbije.

Poslanici koji učestvuju u radu parlamenta mogu besplatno da parkiraju i svoje automobile u pet javnih garaža.

U prvih šest meseci ove godine, Skupština Srbije je za parkiranje poslaničkih automobila izdvojila 1,02 miliona dinara, koliko je potrošeno u celoj 2008. godini.

Troškovi mobilnih telefona, za razliku od prošle godine kada je jedan službenik angažovan po ugovoru potrošio oko 850.000 dinara, u prvoj polovini ove godine su zanemarljivi i iznose 38.000 dinara.

Zanimljivo je da su od ove sume poslanici SPS potrošili 31.000 dinara, a po 3.500 njihove kolege iz G17 plus i SNS.

Inače, rad Narodne skupštine Srbije u prvih šest meseci ove godine koštao je oko 602 miliona dinara, od čega su 324 miliona "otišla" poslanicima, a 280 miliona stručnim službama.

Sudeći po zvaničnom skupštinskom izveštaju, poslanici su bili mnogo štedljiviji nego u prethodnom periodu pa su, na primer, na ime troškova putovanja naplatili 74,8 miliona dinara, što je 33 odsto planiranih sredstava za ovu godinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: