Pritisak SAD na Holandiju

Državna sekretarka SAD Hilari Klinton traži od Holandije pozitivni signal za odmrzavanje sporazuma o pridruživanju, saznaje "Blic".

Izvor: B92

Četvrtak, 29.10.2009.

00:39

Default images

Klintonova i Stiven Rep, novi ambasador za ratne zločine, uvereni su da Srbija potpuno sarađuje s Tribunalom u Hagu. Oni će nastojati da "objektivno prezentuju Holandiji napore Srbije" kako bi od nje konačno dobili zeleno svetlo za odmrzavanje SSP-a.

Koliko je uticaj SAD bitan, naročito o pitanju Haga, jasno govori činjenica da je Amerika ključni finansijer ovog suda.

Ono što je nepoznanica je pitanje kako da Holanđani pred svojim parlamentom obrazlože izmenu svog stava i odustajanje od uslovljavanja odmrzavanja SSP-a hapšenjem Mladića.

Oni koji veruju da bi SAD mogle da promene stav Holanđana, ubeđeni su da tome mora da prethode ključne reči Serža Bramerca, glavnog haškog tužioca koji uskoro dolazi u Beograd, u dvodnevnu posetu.

Rečenica "Srbija u potpunosti sarađuje s Tribunalom" bila bi dovoljan alibi za Holanđane.

I pre Amerikanaca, Brisel je nastojao da izvuče od Bramerca ove magične reči.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: