Matićeva: Sve spremno za konkurs

Ministarstvo telekomunikacija donelo pravilnik o broju i periodu na koji se izdaje licenca za drugog fiksnog operatera, sve spremno za konkurs, pišu "Novosti".

Izvor: B92

Subota, 24.10.2009.

00:49

Default images

Trka za drugog operatera fiksne telefonije može da počne. Naime, posle odluke Vlade da se dodeli licenca, Ministarstvo telekomunikacija u petak je učinilo još jedan važan korak u tom pravcu i donelo Pravilnik o broju i periodu na koji se izdaje licenca, a bez čega ovaj proces nije mogao da počne. Sada je na potezu RATEL, koji treba da raspiše javni konkurs.

Jasna Matić, ministarka za telekomunikacije, objasnila je da se pravilnikom utvrđuju minimalni uslovi i najmanji iznos jednokratne naknade za izdavanje licence. Pošto je tržište telekomunikacija specifično, taj iznos se utvrđuje u postupku javnog nadmetanja.

"Najniži početni iznos biće na nivou najviše ponuđene cene, koju će dostaviti potencijalni investitori. Dakle, najviša ponuđena cena biće najmanja početna na aukciji koja sledi. Završni korak je aukcija koju sprovodi RATEL, a u okviru aukcijskog nadmetanja određuju se konačna cena i pobednik", objasnila je ona.

Na pitanje da li postoji mogućnost da se licenca ne dodeli, ona je je rekla da je to moguće ukoliko u postupku javnog nadmetanja dostignuta cena bude neubičajeno niska. Ako se to desi, licenca neće biti dodeljena.

"Merenje će biti na osnovu komparativne analize dodeljenih licenci na tržištima koja je smisleno uporediti sa našim. To su prvenstveno zemlje regiona, ali i države Evropske unije koje imaju iskustvo u dodeljivanju ove vrste licenci", rekla je ona.

Na pitanje da li će drugi operater koristiti infrastrukturu "Telekoma" ili će praviti svoju, ministarka je rekla da će novi operater moći da koristi već izgrađenu infrastrukturu nekog drugog operatera, na osnovu ugovora koji se sklapa u skladu sa Zakonom o telekomunikacijama, ili sopstvenu infrastrukturu.

"Korisnici će, naravno, imati mogućnost da izaberu operatera čije će usluge koristiti", kazala je Matićeva.

Na pretpostavke da bi uvođenje novog operatera moglo da obori cenu "Telekoma" koji treba da se privatizuje, ministarka kaže da se ne očekuje znatan pad vrednosti ove kompanije.

"Slično se pokazalo i u slučaju svih drugih država EU koje su odavno uvele konkurenciju u oblast fiksne telefonije. Osim toga, pokazalo se da je 'Telekom' u potpunosti sposoban da se nosi i sa mnogo oštrijom konkurencijom, što je situacija koju imamo već nekoliko godina u mobilnoj telefoniji", smatra Matićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: