Ofanziva na Talibane u Pakistanu

Pakistanska vojska saopštila je da je ubila 60 ekstremista u prvih 24 časa velike operacije protiv talibana u oblastima blizu granice s Avganistanom.

Izvor: B92

Nedelja, 18.10.2009.

15:38

Default images

U saopštenju se navodi da je istovremeno poginulo šest pakistanskih vojnika u prodorima u oblasti Južni Vaziristan. Stanovnici iz tih oblasti navode da pobunjenici pružaju žestok otpor vojsci. Pakistanska vojska započela je juče ujutro kopnenu ofanzivu na talibanska uporišta u Južnom Vaziristanu na severozapadu zemlje.

Do sada se pakistanska vojska uglavnom ograničavala na bombardovanje tih oblasti iz aviona i helikoptera.

Vlada je u junu najavljivala veliku kopnenu ofanzivu u plemenskim oblasti gde je uporište plemena Mehsud, odakle se regrutuje najveći broj pripadnika talibanskog pokreta u Pakistanu. Ta grupa je najodgovornija za seriju terorističkih napada u kojima je u poslednje dve godine stradalo oko 2.300 ljudi.

U operaciji učestvuje 30.000 uglavnom loše opremljenih vojnika obučenih za konvencionalne ratove, a ne antiterorističke operacije. Pakistanska vojska je od 2004. doživela neuspehe u tri slične operacije u regionu do avganistanske granice koji je pod kontrolom talibana.

Procenjuje se da među pobunjenicima ima oko 10.000 lokalnih ekstremista i 1.500 stranaca, uglavnom iz centralne Azije. Oni kontrolišu oko 3.300 kvadratnih kilometara teritorija gde je stanovništvo većinski bilo lojalno lokalnom lideru ekstremista Baitulahu Mehsudu ubijenom u američkom vazdušnom napadu u avgustu.

Operacija u Južnom Vaziristanu usledila je posle više zahteva SAD da Islamabad preduzme mere protiv islamskih pobunjenika koje stoje iza terorističkih napada u toj zemlji, ali i iza planova napada Al Kaide i drugih ekstrmističkih grupa na Zapadu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: