Odloženo preseljenje Vlade

Preseljenje Vlade Srbije iz zgrade u Nemanjinoj 11 u Palatu Srbije na Novom Beogradu odloženo je zbog ekonomske krize, saznaje "Danas".

Izvor: B92

Utorak, 13.10.2009.

00:11

Default images

Milivoje Mihajlović, zadužen za odnose sa javnošću Vlade, kaže da ovaj poduhvat nije zaboravljen, ali da trenutno nema sredstava da se nekadašnja zgrada Saveznog izvršnog veća (SIV) preuredi za potrebe izvršne vlasti.Trenutno se vladine službe i ministarstva nalaze na više od 90 lokacija širom Beograda.

"Palata Srbije se sastoji od velikog broja hodnika, koji čine čak dve trećine njene unutrašnjosti i malih prostorija. Zato je neophodno da zgrada nekadašnjeg SIV-a bude preuređena tako da u nju možemo da smestimo ministarstva i da bude funkcionalna. To je dugotrajan proces koji zahteva velika novčana sredstva, a njima trenutno ne raspolažemo zbog ekonomske krize", rekao je Mihajlović.

Prema rešenju koje je obelodanjeno pre nekoliko meseci, kabinet premijera i 19 ministarstava preselili bi se u Palatu Srbije na Novom Beogradu.

Ministarstvo odbrane i Ministarstvo unutrašnjih poslova bili bi na zasebnim lokacijama, odnosno za potrebe Ministarstva odbrane bila bi napravljena nova zgrada u kasarni „Vasa Čarapić“ na Banjici, a investitor bi zauzvrat dobio razrušenu zgradu Generalštaba na uglu Kneza Miloša i Nemanjine ulice.

Isto bi bilo urađeno i u slučaju MUP-a, koji bi dobio zgradu u blizini Vojnomedicinske akademije, a ustupio bi porušenu zgradu u Kneza Miloša.

Sa druge strane, Ustavni sud bi tokom naredne godine trebalo da se prebaci u Sremske Karlovce. Iz Ustavnog suda nisu želeli da komentarišu najavu preseljenja, kao ni na koji način bi to uticalo na rad i troškove.

Dejan Milić, zadužen za odnose s javnošću Suda, rekao je da je sud u više navrata tražio od državnih organa preseljenje u zasebnu zgradu, umesto da dele prostorije republičke administracije u Nemanjinoj 22-26.

On dodaje da sud radi u otežanim uslovima, „pa je odavno skrenuta pažnja da nam je neophodna zasebna zgrada“, a o eventualnoj promeni lokacije odlučuje Skupština Srbije, na predlog Vlade ili drugog ovlašćenog predlagača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: