Komšić: BiH konkuriše za mesto u SB

Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić najavio je da će BiH prvi put u istoriji konkurisati za mesto nestalne članice Saveta bezbednosti.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.09.2009.

19:35

Default images

U govoru drugog dana Generalne debate na 64. zasedanju Generalne skupštine UN, Komšić se založio za reformu Saveta bezbednosti, u kojem bi, po njegovom mišljenju, grupa zemalja iz Istočne Evrope trebalo da ima još jedno nestalno mesto jer se broj zemalja tog regiona udvostručio u poslednje dve decenije.

Komšić je objasnio da bi aktivnosti Saveta bezbednosti trebalo da budu transparentnije, i da zemljama koje nisu njegove članice, bude omogućeno "da u širem spektru učestvuju u njegovom radu".

"Ovo se posebno odnosi na zemlje koje su najčešće na dnevnom redu Saveta, koje su direktno pogođene određenim krizama, kao i na zemlje koje bi uz njegovu pomoć mogle da reše svoje probleme", rekao je Komšić.

Komšić je istakao da BiH ostaje posvećena saradnji sa Haškim tribunalom, dok svi ratni zločinci ne budu izvedeni pred lice pravde, i dodao da je u tu svrhu njegova zemlja uspostavila i na svojoj teritoriji Tribunal, u kojem se već vodi nekoliko procesa.

Predsedavajući predsedništva BiH je svetske lidere obavestio o Prvoj balkanskoj regionalnoj konferenciji koja će biti održana u Sarajevu krajem godine.

Na konferenciji će, prema njegovim rečima, naglasak biti na regionalnoj saradnji i dijalogu kultura koje vekovima zajedno žive na Balkanu.

Komšić je, govoreći o situaciji u svetu, ocenio da je ekonomska i finansijska kriza najveća pretnja svetskom miru i stabilnosti i rekao da je "jasno je da će oporavak biti spor i dugotrajan".

"Više je nego jasno da zemlje protiv ove krize ne mogu da se bore same, bez obzira na efikasnost njihovih vlada. Globalna kriza zahteva globalna rešenja", naveo je Komšić.

On je dodao da je kriza dovela u pitanje i čak ugrozila realizaciju Milenijumskih razvojnih ciljeva UN.

Komšić je svetske lidere obavestio da se nada da će BiH koja je uložila dosta truda da ostvari te ciljeve, uprkos teškoćama izazvanim svetskom ekonomskom krizom, biti u stanju da ih postigne do 2015. godine.

On je zahvalio agencijama UN u BiH za pomoć u sprovođenju razvojne strategije i smanjivanju siromaštva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: