Samardžić: Utvrđena granica

Potpredsednik DSS-a Slobodan Samardžić smatra da je sporazum Euleksa i MUP-a Srbije nepovoljan jer utvrđuje graničnu liniju između Srbije i Kosova.

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.09.2009.

14:46

Default images

"Vlada Srbije ni po koju cenu nije smela to da učini. Efekat takve politike je zapravo izdaja nacionalnih interesa Srbije", rekao je Samardžić na konferenciji za novinare i dodao da je taj sporazum sa veoma dalekosežnim negativnim posledicima po državne interese Srbije.

On je naveo da se tim protokolom prvi put utvrđuje jasna granična linija između Srbije i Kosova i ocenio da će taj sporazum posle povlačenja Euleksa ostati zapravo sporazum Beograda i Prištine o utvrđivanju granične linije.

"To je prvi potpis koji ostaje kao dokument i uverenje od najvišeg državnog autoriteta, od MUP-a Srbije, da se uspostavlja čvrsta granica između Srbije i Kosova", rekao je potpredsednik DSS-a.

Prema njegovim rečima, sporazum je samo jedan u nizu činova gde se vidi da Srbija korak po korak napušta svoju ustavnu poziciju na Kosovu i polako povlači svoje institucije.

"Suviše je poteza Vlade Srbije kojima se daje do znanja da Srbija više ne deluje na Kosovu", rekao je Samardžić i dodao da Srbija tim sporazumom, kao i najavljenim sporazumima sa Euleksom iz oblasti carina i pravosuđa, stavlja do znanja državama EU koje su vođe procesa nezavisnog Kosova i SAD da praktično priznaje nezavisno Kosovo.

"Cela igra je da Srbija sama sebi stavi omču oko vrata. Dakle, ne da se Kosovo oduzme nego da ga Srbija izruči. Pošto to ona ne može da učini otvoreno, Vlada Srbije to čini prikriveno uz razne prevare i mahinacije", rekao je potpredsednik DSS-a.

Samardžić je naveo da je samo potpisivanje sporazuma učinjeno putem razmene pisama između Euleksa i MUP-a Srbije 11. septembra sa namerom da se što više umanji značaj tog protokola kako se javnost Srbije ne bi time mnogo bavila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: