Ostavka u Narodnoj banci Ukrajine

Zamenik guvernera Centralne banke Ukrajine Oleksandr Savčenko podneo je ostavku pošto je pokrenuta istraga o trošenju novca u toj instituciji.

Izvor: B92

Petak, 11.09.2009.

19:04

Default images

Upućeni smatraju da je ostavka Savčenka pokazatelj političke borbe između premijerke Julije Timošenko i predsednika Ukrajine Viktora Juščenka pred predsedničke izbore koji će se održati u januaru 2010. godine.

Timošenkova je dugo optuživala ukrajinsku centralnu banku, za koju se smatra da je pod Juščenkovom kontrolom, za prodaju deviza po nižoj tarifi od zvanične i pružanje finansijske pomoći prijateljskim bankama.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine u četvrtak je saopštilo da je pokrenulo istragu u centralnoj banci zbog sumnji da je nenamenski trošen novac namenjen za jačanje valute i bankarskog sektora.

Ministar unutrašnjih poslova Jurij Lucenko je saveznik premijerke, a smatra se da je njen saveznik i Savčenko, koji je podržao optužbe protiv Centralne banke i saopštio da daje ostavku u znak protesta.

"Sve to vodi ka devalvaciji, inflaciji i razočaranju stanovništva u nacionalnu valutu", kazao je Savčenko na konferenciji za novinare i dodao da Centralna banka Ukrajine nije nezavisno telo i da je uključena u politiku.

Nacionalna banka Ukrajine nije dala komentar tih navoda.

Ukrajinska hrivna je tokom prethodnih sedmica naglo menjala vrednost zbog političke nestabilnosti, dugova u državnoj energetskoj firmi "Naftogaz" i najave Međunarodnog monetarnog fonda da postoji mogućnost da naredna tranša kredita od 16,4 milijarde dolara bude zamrznuta.

Ukrajina je teško pogođena svetskom ekonomskom krizom, budući da se privreda zemlje u velikoj meri oslanja na izvoz čelika i hemijskih proizvoda, za čime je na svetskom tržištu znatno opala tražnja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: