Međudržavni sporazum o saobraćaju

Predstavnici vlada Crne Gore i Srbije potpisali su danas u Budvi Sporazum o prevozu putnika i tereta u međunarodnom drumskom saobraćaju.

Izvor: B92

Petak, 28.08.2009.

17:40

Default images

Sporazum su potpisali crnogorski ministar saobraćaja Andrija Lompar i ministar za infrastrukturu Srbije Milutin Mrkonjić. Dvojica ministara su razgovarali i o ukidanju ekološke tekse koja se naplaćuje za vozila pri ulasku u Crnu Goru, što je ranije tražila srpska strana, na zahtev velikog broja putnika i prevoznika koji često prelaze granicu između dve zemlje.

Lompar je rekao da ima razumevanja za takav zahtev Srbije, ali da je ekološka taksa u nadležnosti Ministarstva turizma i najavio da će se založiti da se to pitanje reši na obostrano zadovoljstvo.

Dvojica ministara su, takođe, razgovarali o planovima za izgradnju puta Bar-Boljari, kao i o gradnji deonice od Boljara do Beograda.

Mrkonjić je, na konferenciji za novinare, nakon potpisivanja sporazuma, rekao da je izgradnja puta Beograd-Boljari jedan od prioriteta Srbije i najavio da će do 1. januara biti završen projekat od Beograda do Ljiga, a iduće godine će početi i izgradnja te deonice.

U razgovoru je istaknuta zainteresovanost Srbije da učestvuje u privatizaciji Luke Bar i dela teretnog železničkog trasnporta od Bara ka Beogradu.

Crnogorski ministar saobraćaja, pomorstva i telekomunikacija Andrija Lompar najavio je da će tender za privatizaciju Luke Bar biti raspisan do kraja septembra, dodavši da ga raduje što su partneri iz Srbije zainteresovani za tu privatizaciju.

"Želimo da dobijemo kvalitetnog partnera, koji bi Luci Bar i Crnoj Gori donio deo tržišta i novca da se u tehničko-tehnološkom i investicionom smislu postigne kvalitetan napredak", rekao je Lompar novinarima u Budvi.

Mrkonjić je najavio učešće Srbije na tom tenderu i izrazio nameru da na njemu i pobedi, navodeći da "Luka Bar i pruga Beograd-Bar imaju neprocenjiv značaj za celi region".

Sporazum o prevozu putnika i tereta u međunarodnom drumskom saobraćaju danas su u Budvi potpisali i predstavnici vlada Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Lompar je kazao da će, prema Sporazumu sa Srbijom, biti uvažen režim dozvola za obavljanje saobraćaja, zbog čega će, kako se očekuje, rasti intenzitet saobraćaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: