Slovenija rekorder po porezima

Poslednje istraživanje revizijske kuće "KPMG Internešnal" pokazalo je da je Slovenija na prvom mestu među 86 država koje imaju najviše poreze.

Izvor: B92

Utorak, 25.08.2009.

16:31

Default images

Čak 54,9 odsto prihoda zarađenih u Sloveniji ide u poresku i socijalnu blagajnu. Naime, oni koji u Sloveniji zarade oko 70.000 evra godišnje su oporezovani sa 54,9 odsto poreza, dok oni koji zarade oko 200.000 evra godišnje plaćaju 60,4 odsto poreza, tako da je i u toj poreskoj kategoriji Slovenija na prvom mestu.

Istovremeno "KPMG Internešnal" utvrdio je i da se u svetu najviši porezi na dohodak plaćaju upravo u EU, a istraživanje je pokazalo i da mnoge države nameravaju da podizanjem poreza reaguju na globalnu finansijsku krizu, pri čemu će se to posebno odnositi na one građane tih država koji imaju više prihode.

Slovenački ministar finansija Franc Križanič je, uprkos činjenici da je Slovenija na prvom mestu u sakupljanju poreza, već najavio promenu poreskog zakonodavstva, odnosno nameru da se uvede još jedno poresko opterećenje onih koji imaju visoke dohotke.

Zbog toga slovenački mediji već pišu o tome da će to izazvati odlazak svih preduzetnih ili inovativnih ljudi iz Slovenije, odnosno preseljenje njihovih preduzeća i projekata u inostranstvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: