Oštre reakcije na Vučinićeve najave

U Bosni i Hercegovini ne prestaju oštre reakcije nakon osnivanja nevladine organizacije “Srpski četnički pokret Republike Srpske”.

Izvor: B92

Utorak, 25.08.2009.

00:54

Default images

Najave njenog lidera Siniše Vučinića da će mladi četnici u centrima za obuku biti i vojno obučavani u BiH se tumači kao opasan potez, koji bi mogao negativno da utiče na međunacionalne odnose Srbije i Bosne i Hercegovine.

Ipak, sudbina centara je još neizvesna, pošto je u međuvremenu Vučiniću određen pritvor, zbog pretnji smrću novinaru Milošu Vasiću i predsedniku Socijaldemokratske unije Žarku Koraću.

Formiranje inicijativnog odbora nevladine organizacije “Srpski četnički pokret Republike Srpske”, koju predvodi Siniša Vučinić, izazvalo je oštre reakcije i u Bosni i Hercegovini i u Srbiji.

Ideja o formiranju nastavnih centara u većim gradovima Republike Srpske, iz kojih će, kako je najavljeno, svake godine izlaziti deset hiljada mladih četnika od 16 do 22 godine, za Vučinića ne sadrži ništa sporno.

“Nema, verujte, nikakve militantnosti u tim nastavnim centrima, već jednostavno, obuka. Reći ću vam da je striktno zabranjeno prvom odlukom koja će stajati u preambuli statuta, da nijedan član ‘Srpskog četničkog pokreta Republike Srpske’, kao nevladine organizacije, ne može postati ako ima ijedno kriminalno delo”, tvrdi Vučinić.

U samo nekoliko dana, reagovali su brojni intelektualci i mediji, od kojih je, kako se čini, najdirektniji bio novinar beogradskog nedeljnika “Vreme” Miloš Vasić.

“Lično ne mislim da je to neka velika opasnost i da će taj njegov četnički pokret da prikupi više od pedesetak budala”, smatra Vasić.

“Međutim, problem je u tome što taj Vučinić potiče odavde, iz Srbije, mada on ima reputaciju seoske lude u Beogradu, ali ni to nije toliko naivno. Izlazi da je on deo neformalne političke mašinerije Udbe Jovice Stanišića”, upozorava on.

Upravo ovakve reakcije na neki način su skrenule pažnju sa samog formiranja nevladine organizacije. Vučinić je Vasiću i predsedniku SDU Žarku Koraću uputio pretnje da će proći kao, kako je rekao, bivši premijer Zoran Đinđić.

Vučinićeva ideja nije se baš svidela ni zvaničnicima u Republici Srpskoj. Iako su njegovi istupi i ranije smatrani neozbiljnim, poslanik u parlamentu Bosne i Hercegovine Slavko Jovičić iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika, smatra da Vučiniću treba “pokazati put odakle je došao”.

“Neka se on bavi malo stvarima tamo u Srbiji, a neka ostavi nas na miru. Imamo ionako previše naših unutrašnjih problema koje moramo rešavati”, kazao je Jovičić.

U Bosni i Hercegovini, osim Ravnogorskog pokreta, postoji još nekoliko organizacija koje baštine ostatke ideologije iz Drugog svetskog rata i šire međunacionalnu mržnju.

Zakonom nije zabranjeno delovanje ovakvih organizacija, jer su izglasavanje zakona o zabrani fašističkih i neofašističkih organizacija u nekoliko navrata sprečili poslanici iz Republike Srpske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: