Petoro poginulih u Groznom

Broj poginulih u dva teroristička akta u glavnom gradu Čečenije, Groznom, povećan je na pet, saopštio je čečenski ministar unutrašnjih poslova Ruslan Alhanov.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 21.08.2009.

14:35

Default images

Prema njegovim rečima, poginula su četiri policajca i jedna žena, koja se slučajno zatekla na mestu eksplozije. Ranije je iz pres službe MUP-a Čečenije ruskoj državnoj agenciji rečeno da je bila ranjena jedna prolazanica. U izveštajima ruskih novinskih agencija pominje se i ranjavanje jednog policajca.

Nakon provere prvobitnih informacija o pet eksplozija u Groznom, Istražna komisija pri Tužilaštvu Rusije saopštila je da su se u glavnom gradu Čečenije desile dve eksplozije, koje su između 13 i 14 sati po moskovskom (11 i 12 po srednjeevropskom) aktivirali teroristi-samoubice.

Prema informaciji pres službe republičkog MUP-a, oba zločina izvršena su na identičan način, tako što su se teroristi-samoubice dovezli biciklima do policijske patrole i aktivirali eksplozivne naprave kućne izrade.

Ministar unutrašnjih poslova je naveo da su policajci hteli da legitimišu teroriste.

“Zahvaljujući profesionalnom postupanju poginulih policajaca uspelo se u izbegavanju većeg broja žrtava“, naglasio je Alhanov.

Pre četiri dana u susednoj Ingušetiji terorista-samoubica je uvezao automobil pun eksploziva u dvorište ingušetijskog MUP-a u vreme smotre policajaca, i tada je u eskploziji poginula 21, a više od 100 osoba je ranjeno.

Pobunjenici preuzeli odgovornost za havariju

Čečenski gerilci preuzeli su odgovornost za napad na hidroelektranu u Sibiru, ali su Kremlj i istražni organi tu tvrdnju odlučno odbacili.

Kako je objavljeno na sajtu Kavkazcenter.com, grupa "Rijadus Salihijn" navodi da je postavila u elektranu protivtenkovsku granatu i najavljuje seriju eksplozija u industrijskim objektima.

"U mašinskoj sali je postavljena protivtenkovska granata sa satnim mehanizmom čija je eksplozija izazvala ogromnu štetu, koju nismo mogli ni da pretpostavimo", navodi ta grupa.

U Kremlju su tu tvrdnju u izjavi Rojtersu demantovali, navodeći da je "idiotska".

"Nećemo komentarisati ta idiotska saopštenja", rekao je izvor iz Kremlja.

U Državnom tužilaštvu naveli su da na mestu havarije nisu nađeni ostaci eksploziva.

Verziju terorističkog napada predstavnici vlasti Hakasije i istražni organi odbacili su već nekoliko časova posle nesreće.

"Verzija o terorističkom napadu odmah je odbačena. U Ministarstvu za vanredne situacije takva mogućnost se čak ni ne razmatra", rekli su Gazeti.ru u štabu za uklanjanje posledica havarije.

Istražni komitet Rusije je takođe demantovao tvrdnje čečenskih gerilaca.

"U okviru istrage krivičnog dela proveravaju se različite verzije. Ali, verzija o terorističkom napadu nije potvrđena. Eksperti na mestu nisu našli tragove eksplozivnih materija", izjavio je za RIA novosti predstavnik istražnog komiteta Vladimir Markin.

Uzrok havarije do sada nije poznat. Eksperti su do sada navodili mogućnost eksplozije transformatora, zatim "hidroudar", ali su i te varijante odbačene.

Prema poslednjim podacima, spasioci su do sada pronašli 30 tela poginulih. Ruski premijer Vladimir Putin danas je rekao da su male šanse da je neko od 49 radnika nestalih u nesreći u hidroelektrani u Sibiru i dalje živ.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: