Tadić: Srediti javne finansije

Ne možemo od nekog drugog uzeti njegovu zaradu i dati onome koji nešto prvo zahteva kroz štrajk, izjavio predsednik Srbije Boris Tadić.

Izvor: B92, FoNet

Utorak, 18.08.2009.

08:12

Default images

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je u intervjuu Fonetu da ne možemo da tražimo nešto i očekujemo podršku tako što ćemo od nekog drugog uzeti njegovu zaradu i nadomestiti onome koji nešto prvo zahteva kroz štrajk ili neku vrstu građanske pobune.

Tadić je naglasio da se moraju uspostaviti unutrašnja disciplina i srediti javne finansije.

"Mora se uspostaviti unutrašnja disciplina, moramo srediti naše javne finansije i moramo konačno razumeti da želje koje imamo i koje su opravdane, jer niko ne živi dovoljno dobro, podrazumevaju da moramo mnogo više radimo", naglasio je Tadić.

Predsednik Srbije navodi da je najbolja socijalna politika - razvojna politika, najbolja ekonomska politika je investiranje u privredu i stvaranje produktivnih radnih mesta.

Dinkić: Predložićemo reformu administracije

Vlada Srbije neće usvajati platformu za predstojeće pregovore sa Misijom MMF-a, koja u Beograd stiže 24. avgusta, niti je to bilo planirano, već će predložiti trajno reformisanje državne uprave i javnih službi, izjavio je ministar za ekonomiju i regionalni razvoj Mlađan Dinkić.

On je najavio i da će, umesto povećanja poreza, Vlada Srbije pred Misiju MMF-a izaći s predlogom da se trajno reformišu državna uprava i javne službe i tako sistemski smanji udeo javne potrošnje u bruto domaćem proizvodu.

"Na taj način uspostaviće se nova ravnoteža i to je racionalnije od povećanja PDV-a", izjavio je Dinkić .

MMF traži verodostojne mere

Pregovori delegacija Vlade Srbije i MMF-a (Beta, arhiva)
MMF će tražiti od vlasti Srbije izbalansirane i verodostojne mere za obezbeđivanje fiskalne održivosti, kaže predstavnik MMF-a u Srbiji Bogdan Lisovolik.

Lisovolik u intervjuu za list "Danas" nije želeo da komentariše dosadašnje konkretne ekonomske mere Vlade Srbije zbog, kako je naveo, "osetljivosti predstojećih razgovora".

"Trenutno pravimo nove makroekonomske i fiskalne projekcije i nismo u poziciji da damo precizne brojke. Uprkos nekim skorašnjim znacima poboljšanja u globalnoj ekonomiji, naše projekcije za Srbiju su u konačnom zbiru lošije od osnovnog scenarija programa", kazao je Lisovolik.

On je dodao da neke mere koje je preduzela Vlada Srbije imaju "ekspanzivne", a druge "restriktivne" efekte na ekonomsku aktivnost.

Prema njegovim rečima, suviše je rano da se daju tačne procene efekata donetih mera budući da njihova implementacija još traje i da rezultati tek treba da se materijalizuju.
Corax (danas.rs)
Asocijacija malih i srednjih preduzeća poslala je MMF-u predlog mera za izlazak iz krize, a privrednici su mere prethodno predstavili i Vladi Srbije.

"Uspeli smo konačno da delegiramo pitanje najvećeg ekonomskog zla Srbije, a ono se zove - crno tržište i siva ekonomija. Očigledno, prema načinu na koji je premijer Cvetković prišao rešavanju ovog problema, izašli smo u uverenju da je Vlada spremna da primeni rigidne mere i, po nama, preko 10 milijardi evra koji se odvijaju u prometu roba i usluga na crnom tržištu i u sivoj ekonomiji, da krenu u borbu protiv te najveće pošasti, čime bi se značajno oslobodilo tržište", kaže Milan Knežević iz Asocijacije malih i srednjih preduzeća.

Ukoliko se Vlada uhvati u koštac sa crnom i sivom ekonomijom, privrednici su spremni na povećanje PDV-a.

"Mi smo spremni, i to smo juče u svom dopisu MMF-u prosledili, ukoliko Vlada ispuni ova obećanja, a u uverenju smo da hoće, da bismo prihvatili povećanje poreza od 1 procenta i da bismo se obavezali da nećemo na osnovu toga podizati cene", kaže Knežević.

O predstojećim razgovorima predstavnika MMF-a i delegacije Vlade Srbije nije bilo reči na jučerašnjoj prvoj sednici Vlade održanoj posle godišnjih odmora.

Posle sastanaka koji su planirani za sledeću nedelju biće jasno da li su se stekli uslovi za to da Srbija povuče drugu tranšu kredita od MMF-a.

"Blic" piše da bi ta tačka dnevnog reda trebalo da se nađe na sednici u četvrtak.

Ministarka finansija Diana Dragutinović je, kako navodi list, prošle nedelje završila obračun o tome koliko bi se i na koji način moglo uštedeti, ali za sada nije predložila nijednu konkretnu meru.

Do dolaska misije MMF-a u Beograd ostalo je šest dana, a Vlada Srbije nije saopštila sa kakvim će planom izaći pred delegaciju te institucije.

Mere, koje su uslov za novu tranšu kredita od MMF-a, nisu bile na dnevnom redu prve sednice Vlade, koja je juče održana, posle kolektivnog godišnjeg odmora.

"Blic" piše da bi tom tačkom dnevnog reda članovi Vlade trebalo da se bave na sednici u četvrtak.

Ministarka finansija Diana Dragutinović je, kako saznaje list, prošle nedelje završila obračun toga koliko bi se od pojedinih mera moglo uštedeti, ali za sada nije predložila nijednu konkretnu meru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: